Niewste blog posts
Top
Nieuw Zeeland voorbereidingen

Voorbereiding

Het klimaat

 

Het weer in Nieuw Zeeland verschilt heel erg per regio, per seizoen en soms zelfs op één dag, het is daarom erg belangrijk om hier goed naar te kijken voordat je jouw reis gaat plannen. In het noorden bestaat er een sub-tropisch klimaat, terwijl het in het zuiden -10°C kan worden in de winter. Over het algemeen is het het warmst in het noorden en het koudst in het zuiden. De warmste maanden zijn januari en februari en de koudste zijn juli en augustus.

Lente

De lente loopt van september tot november. De temperatuur is gemiddeld tussen de 16°C en de 19°C. De lente wordt ook wel het watervalseizoen genoemd, de watervallen zijn groter en indrukwekkender, het is daarom een mooie tijd voor een wandelvakantie. Ook staan alle bloemen in de bloei en is het een goeie tijd om bijvoorbeeld naar Hobbiton te gaan. In de lente zijn er ook meerdere eet- en wijnfestivals die de moeite waard zijn.

Zomer

December tot februari zijn de zomermaanden, dan is het gemiddeld 20°C tot 25°C. De zomer is een prachtige tijd om Nieuw Zeeland te bezoeken. Nieuw Zeeland bestaat uit eilanden, je bent dus nooit ver weg van de zee. Daarom is het een mooie tijd om te kamperen, strandwandelingen en boottochten te maken, te leren surfen, te kajakken, te snorkelen, met dolfijnen te zwemmen en nog veel meer! In de zomer maanden zijn ook de meeste evenementen. Nieuw Zeeland heeft veel verschillende soorten evenementen, dus voor elk wat wils.

Herfst

De herfst loopt van maart to mei en de temperatuur is dan gemiddeld 17°C tot 21°C. De temperatuur ligt nog steeds hoog in de herfst, maar je zult een stuk minder toeristen tegen komen. De herfstkleuren komen mooi uit en het is daarom ook een perfecte periode voor een wandelvakantie. Tijdens de herfst is het op de meeste plekken ook nog warm genoeg om te zwemmen, bijvoorbeeld met dolfijnen in Wellington. Maart is ook een periode wanneer veel evenementen plaatsvinden, zoals Homegrown Music Festival, Dunedin Fringe festival of Balloons over Waikato.

Winter

Juni tot augustus zijn de wintermaanden, dan is het gemiddeld 12°C tot 16°C. In de winter verschillen de temperaturen enorm tussen het Noorder- en het Zuidereiland. In het noorden is het een erg milde winter, terwijl het zuiden veel sneeuw ziet. Je kan dus ook op wintersport hier, lees hier meer over skiën in Nieuw Zeeland. Als je niet van skiën houdt, is het Noordereiland een goeie keus. In bijvoorbeeld de Coromandel en Rotorua zijn veel natuurlijke warmwaterbaden te vinden, perfect voor een frisse dag. Wil je nou heel graag het rugbyteam ‘The All Blacks’ live zien spelen, dan is de winter de juiste tijd, maar boek dit wel vroeg van te voren!

Hulp nodig bij het plannen van jouw droomreis? Laat mij je helpen!

Het gezicht achter Makoha

Ben je bezig met het plannen van jouw reis naar Nieuw Zeeland maar heb je vragen? of moet je nog beginnen? Ik kan je helpen! Ik kan een op maat gemaakt reisplan maken of simpelweg jou wat tips en informatie geven, het is maar net waar je naar op zoek bent. Lees hier meer over mijn diensten of neem meteen contact op.

Kaarten

Bestemmingen
Nieuw Zeeland bestemmingen
Klik op de afbeelding om te vergroten
Gebieden
Gebieden Nieuw Zeeland
Klik op de afbeelding om te vergroten
Internationale luchthavens
Vliegvelden Nieuw Zeeland
Klik op de afbeelding om te vergroten

Vervoer

Nieuw Zeeland is een groot land en er is veel te zien, denk daarom goed na over hoe je rond wilt reizen. De meeste mensen huren zelf een auto of een campervan, maar er rijden ook veel bussen en een paar treinen. Verder zijn er bootverbindingen en het is mogelijk om binnenlandse vluchten te nemen. Je kan zelfs van het noordelijkste punt naar het zuidelijkste punt lopen!

Vluchten

De meeste mensen zullen naar Nieuw Zeeland vliegen, het ligt natuurlijk aardig uit de richting. Er zijn vier internationale luchthavens in Nieuw Zeeland: Auckland, Wellington, Christchurch en Queenstown. Daarnaast zijn er ook nog tientallen lokale vliegvelden, dit is erg makkelijk als je in weinig tijd veel wilt zien. Voor de beste deals kijk op Skyscanner, hier kan je gemakkelijk vluchten vergelijken.

Zelf rijden

Zelf rijden is de meest populaire manier om in Nieuw Zeeland te reizen en met goede reden! Op deze manier kan je stoppen waar je wilt en hoe lang je wilt en kan je naar plekken gaan waar het openbaar vervoer niet komt. Veel mensen besluiten ook om een campervan of auto te huren waarin ze kunnen slapen om zo kamperend het land door te trekken, dit is erg goed te doen. Kampeerplekken kan je in heel Nieuw Zeeland vinden, van gratis en goedkope tot duurdere campings met meer voorzieningen, alles is er. Als je zelf gaat rijden kijk dan vooral bij de aangeraden apps, die maken het reizen een stuk gemakkelijker.

Het rijden in Nieuw Zeeland verschilt wel wat van Nederland. Het meest belangrijke: Nieuw Zeelanders rijden aan de linkerkant en daarom zit je stuur ook aan de rechterkant van de auto. Dit is altijd even wennen, dus denk hier goed aan! Verder kan het weer heel snel omslaan en er zijn ook veel kleine slingerende wegen, hou daarom altijd goed de aanbevolen snelheid in de gaten, die wordt voor de meeste bochten aangegeven. Als je van plan bent in de winter in het zuiden te rijden denk er dan ook aan om winterbanden en sneeuwkettingen mee te nemen. Check je route van tevoren want sommige wegen zijn dicht bij slecht weer. Met een internationaal rijbewijs mag je 12 maanden in Nieuw Zeeland rijden, dit rijbewijs is alleen in Nederland te krijgen bij de ANWB op vertoon van je eigen rijbewijs.

Bussen

Als je liever niet zelf rijdt dan zijn bussen een hele goede optie. Er zijn veel lange afstandsbussen en er zijn hop on, hop off bussen. Intercity is één van de grootste busmaatschappijen van Nieuw Zeeland, hier kan je terecht voor alle soorten buskaartjes, voor busreizen door het hele land, voor shuttlebussen naar het vliegveld en voor ‘hop on, hop off’ bussen. Ze hebben zelfs net een slaapbus geïntroduceerd tussen Auckland en Wellington. Onder backpackers die graag met andere jongeren reizen is de Kiwi Experience erg populair. Dit is een hop on, hop off systeem waarbij je het begin en eindpunt bepaalt en onderweg kan op- en uitstappen waar je wilt. Je kan er ook direct activiteiten bijboeken en ze hebben deals voor accommodatie. Een andere hop on, hop off busmaatschappij is StrayTravel. Deze werkt op dezelfde manier als Kiwi Experience maar met minder jongeren en ze zijn meer gefocust op het “echte” NZ ontdekken.

Boten

Aangezien je in Nieuw Zeeland nooit ver van water af bent, zijn er veel mogelijkheden om de boot te nemen. De bekendste zijn wel de veerboten die het Noorder- en het Zuidereiland met elkaar verbinden, je kan er lopend of met de auto op. Het is een prachtige reis, hou vooral goed je ogen open voor dolfijnen, walvissen en zeehonden onderweg! Daarnaast zijn er veel eilanden die de moeite waard zijn, zoals Waiheke Island in de buurt van Auckland of Urupukapuku Island in het noorden. Ook zijn er veel boottours om zeedieren te zien en de beste manier om Milford Sound te zien is ook zeker met de boot.

Trein

Reizen met de trein wordt in Nieuw Zeeland niet veel gedaan, maar het kan zeker! Er zijn drie mooie routes, ook wel de Kiwirail Scenic Journeys genoemd. De eerste gaat van Auckland naar Wellington op het Noordereiland, de tweede gaat van Picton naar Christchurch op het Zuidereiland en de derde verbindt Christchurch met Greymouth op het Zuidereiland. Alle drie de treinen komen op plaatsen waar je met de auto niet kunt komen, erg bijzondere reizen dus! Je kunt een enkeltje kopen voor deze treinen of je koopt een ‘hop on, hop off’ kaartje daarmee kan je onderweg op- en uitstappen waar je wilt.

Fietsen

Nieuw Zeelanders zijn erg actieve mensen en daarom zijn er veel mogelijkheden tot fietsen, of je nou een echte fietsvakantie wilt doen of een dagje fietsen. In alle grote steden zijn goede fietsenwinkels te vinden waar je een fiets kan kopen of huren, sommige winkels kopen zelfs de fietsen terug voor de helft van de prijs als het nog in goede staat is. Ook zijn er jaarlijks meerdere fietswedstrijden door het land heen. Kijk op www.nzcycletrail.com voor meer informatie over routes.

Wandelen

Er zijn heel veel wandelroutes in Nieuw Zeeland, maar de meest spectaculaire is wel de Te Aroaroa, wat staat voor ‘het lange pad’. Dit is een wandelroute die je van het noorden van het Noordereiland naar het zuiden van het Zuidereiland brengt. Deze route is 3000 km lang en het duurt ongeveer 4 maanden om dit te lopen. De route gaat langs mooie kusten, nationale parken, berggebieden, lokale dorpen, steden en alles er tussenin. Dit is wel de beste manier om het échte Nieuw Zeeland te zien. Ook kan je bepaalde gedeeltes van deze route lopen, zoals de meer bekende Queen Charlotte Track of de Tongariro Crossing. Andere spectaculaire hikes zijn de 10 Great Walks of lees hier over mijn 5 favorieten daghikes in Nieuw Zeeland.

Banner 336x280  - Mt Cook (NZ)

Taal

Engels is de primaire taal in Nieuw Zeeland, maar ook Maori en gebarentaal zijn officiële talen van het land. Het is niet nodig om Maori woorden te leren om rond te reizen in Nieuw Zeeland.

Vaccinaties

Er worden geen vaccinaties aanbevolen voor Nieuw Zeeland

Visum informatie

Sinds 1 oktober 2019 moeten Nederlanders een NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority) aanvragen en ook een IVL (International Visitor Conservation and Tourism Levy) betalen als toerist. Dit kan op twee manieren worden aangevraagd; door de app van de Nieuw Zeelandse immigratie te downloaden of door het formulier op hun website in te vullen. De kosten bedragen NZD$17 (ca. € 10,-) via de app en NZD23 (ca. € 14,-) via het formulier op de website. De IVL kost NZD$35 (ca. € 21,-) per persoon en beide bedragen moeten worden betaald bij aanvraag. Zowel de NZeTA als de IVL zijn 2 jaar onbeperkt geldig. Houd er rekening mee dat het verwerken van deze visumaanvragen tot 72 uur kan duren. Daarnaast moet je er voor zorgen dat je paspoort langer dan 3 maanden geldig is bij aankomst.

Wil je wel werken tijdens het reizen in Nieuw Zeeland en ben je tussen de 18 en 30 jaar? Dan kom je misschien in aanmerking voor een Working Holiday Visa (werk/reis visum).

Elektriciteit

Nieuw Zeeland gebruikt stekkers van type I, dat zijn hoekige stekkers met twee of drie pinnen (dezelfde als in Australië en delen van Azië). De netspanning is 230/240 volt en de frequentie is 50 hz. Ik raad aan van te voren een verloopstekker te kopen of een wereldstekker, zoals deze bij bol.com.

Bellen & Wifi

Wil je graag te allen tijde bereikbaar zijn in Nieuw Zeeland? Zorg er dan voor dat je een Nieuw Zeelandse simkaart koopt. Dit kan bij één van de vier grote providers: Spark, Vodafone, 2degrees en Skinny. Hiervoor hoef je alleen maar één van hun winkels binnen te lopen. Zelf raad ik Spark aan, bij hun heb je namelijk in het hele land gratis Wifi hotspots. Hou er wel rekening mee dat je op het platteland en in afgelegen gebieden niet altijd bereik hebt.

De laatste spullen kopen voor je reis:

ReizenReizen

Noodnummers

Als je besloten hebt om naar Nieuw Zeeland op vakantie te gaan (of om daar te gaan werken), dan is het belangrijk dat je de volgende gegevens bij de hand hebt.

Landelijk alarmnummer: 111

De Nieuw Zeelandse politie: 555

De Nederlandse ambassade:

20 Ballance st

Wellington 6011

Tel. 0800 38 82 43/ +64 44 71 63 90

Open: ma t/m vr van 9.30-12.15 en van 13.00-14.30 uur.

Kijk ook op: nederlandwereldwijd.nl/landen/nieuw-zeeland

Apps

Maps.me

Met deze app gebruik je gratis, gedetailleerde kaarten offline. Download van te voren de gebieden die je gaat bezoeken. Zonder verder gebruik van internet kan je offline gewoon nieuwe locaties opzoeken, routes plannen en bezienswaardigheden vinden.

XE currency

Weet je niet goed hoe je Nieuw Zeelandse dollars naar Euro’s om moet rekenen, download dan de XE currency app. Hiermee kun je offline, na de koers toegevoegd te hebben, tot wel 10 valuta’s omrekenen. Zodra je internet hebt werkt de app de koers weer zelf bij zodat hij helemaal up-to-date is.

Campermate

Ga je kamperen in Nieuw Zeeland, dan moet je deze app hebben. Met deze app kan je campings vinden, reviews lezen, bezienswaardigheden en activiteiten vinden en nog veel meer. Moet je een lang stuk rijden en weet je niet wat er onderweg te zien is? Deze app kan je het je laten zien. Heb je een strak budget? stel dan in dat je alleen maar de gratis campings wilt zien.

StarChart

Nieuw Zeeland staat bekend als een plek waar je goed sterren kunt kijken, maar weet je er nog niet veel van of vind je het moeilijk om de sterrenbeelden te vinden? Gebruik dan deze app. Je hoeft alleen maar je telefoon te richten op de sterren en de app verteld je waar je naar kijkt.

MetService

Het weer in Nieuw Zeeland veranderd veel en erg snel, dit is de beste weer-app die Nieuw Zeeland heeft zodat je je beter kunt voorbereiden.

Booking.com

Weet je niet goed waar je gaat overnachten? Booking.com heeft een groot aanbod aan accommodaties op elke plek. In de app zie je gemakkelijk wat beschikbaar is, hoe duur het is, welke faciliteiten ze hebben en als je iets geboekt heb, geeft de app dat duidelijk aan.

Cairn

Cairn is een app die je helpt veilig alleen te hiken. Via deze app kan je je hike gemakkelijk plannen met offline gedetailleerde wandelroutes, automatisch berekende afstanden en looptijden. Ook geeft de app aan op welke plekken je telefoonbereik hebt. Als je eenmaal je route hebt gepland kan je dit doorgeven aan je vrienden en familie en ze gemakkelijk updates sturen tijdens het lopen.

NZ’s Great Walks

Ben je geïnteresseerd om één, of meerdere, van de Nieuw Zeelandse “Great Walks” te lopen, dan is deze app een aanrader. Op deze app kan je informatie vinden over alle Great Walks, zoals: de route, lengte, duur, faciliteiten onderweg, slaapplekken, kosten en nog veel meer. Ook hebben ze informatie over Nieuw Zeelandse vogels die je onderweg kan zien, inclusief geluidsmateriaal.

Walk Auckland

Wil je graag Auckland te voet bekijken? Dan is deze app perfect voor jou. Deze app heeft meer dan 20 wandelroutes die je gratis kan downloaden. De app geeft informatie over hoe lang de route is, waar de route langs gaat en informatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Welly Walks

Als je graag Wellington te voet ontdekt is dit een goeie app voor jou. Deze app heeft wandelroutes door de stad, de natuur en langs de kust. De app geeft informatie over hoe lang de route is, waar de route langsgaat en informatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

You don't have permission to register