Working holiday in Nieuw Zeeland
Nieuw Zeeland is een prachtig land dat veel te bieden heeft. Persoonlijk vind ik dat een vakantie van drie, vier weken niet lang genoeg is om het hele land te verkennen. Voor jongeren die daar hetzelfde over denken is er een oplossing: een working holiday! Dit visum geeft je de mogelijkheid om twaalf maanden in Nieuw Zeeland te wonen en te werken. Dit is een geweldige kans om het land te verkennen en de cultuur te ontdekken.
Wie komt hiervoor in aanmerking?
In het algemeen komen jongeren tussen de 18 en 30 jaar voor dit visum in aanmerking. Uiteraard zijn er nog wel documenten en informatie die je moet aanleveren bij het aanvragen. Zo moet je bijvoorbeeld een kopie van je paspoort uploaden. Daarnaast moet je een reisverzekering afsluiten voor de volledige tijd die je daar gaat doorbrengen. Ook moet je kunnen aantonen dat je een bepaald geldbedrag heb. In het hoofdstuk regelen ter voorbereiding zal ik hier meer op ingaan.
Waarom in Nieuw Zeeland?
Momenteel bieden vier landen de mogelijkheid van een working holiday visa aan voor Nederlanders namelijk: Australië, Canada, Zuid-Korea en Nieuw Zeeland. Elk land biedt een compleet andere ervaring. Voor sommige landen is het moeilijk om een working holiday visum te krijgen, voor andere makkelijk. Ook vind je in het ene land makkelijker werk dan in het andere. Uiteraard is de cultuur, het eten en de natuur ook erg verschillend. Dus waarom zou je Nieuw Zeeland kiezen?
Een working holiday doen in Nieuw Zeeland is een goeie keuze voor meerdere redenen. Ten eerste is Nieuw Zeeland erg ingesteld op werkende reizigers. Er zijn dus veel tijdelijke banen beschikbaar, zoals “werk voor accommodatie”. Er is sowieso altijd werk beschikbaar in Nieuw Zeeland, je hoeft nooit lang te zoeken. Ten tweede is er voor Nederlanders een onbeperkt aantal visa per jaar beschikbaar dus er is geen loterij zoals in sommige andere landen. Tevens geeft een jaar je de tijd om zowel het Noorder- als het Zuidereiland te ontdekken. Nieuw Zeeland is een populaire bestemming voor een working holiday, je zult daarom sowieso gelijkgestemden ontmoeten waarmee je kan reizen.
Regelen ter voorbereiding
Uiteraard moet je het visum aanvragen, dit kan je gemakkelijk online hier doen. Eerst maak je een account aan en dan kan je de “Netherlands working holiday Visa” procedure doorlopen. Tijdens de aanmelding zullen ze je veel vragen stellen, moet je documenten uploaden en NZD $ 455,- betalen.
Documenten die je moet uploaden
- Kopie van je paspoort
- Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dit is niet altijd nodig, ze geven dit aan nadat je aanvraag is ingediend
- Medische verklaring. Dit is niet altijd nodig, ze geven dit aan nadat je aanvraag is ingediend
Het merendeel van de mensen krijgt het visum binnen een dag, tenzij je extra documenten moet aanleveren. Als je bent goedgekeurd voor het visum heb je een jaar de tijd om Nieuw Zeeland binnen te gaan. Zodra je het land ingaat start je visum en heb je een jaar de tijd om te werken en reizen. Zorg er voor dat je de volgende documenten bij je hebt bij aankomst.
Documenten die je moet hebben bij aankomst
- Paspoort
- Goedkeuringsbrief visum
- VOG (indien toepasselijk)
- Reisverzekering. Nieuw Zeeland eist dat je een geldige verzekering hebt voor de tijd die je in Nieuw Zeeland zal doorbrengen
- Bewijs dat je minstens NZD $ 4200,- hebt. Zodat je indien nodig genoeg geld hebt om jezelf te kunnen onderhouden en een vliegticket naar huis kan kopen.
Wat te doen als je aankomt
Als je eenmaal in Nieuw Zeeland bent aangekomen ben je vast erg enthousiast en wil je graag beginnen aan het avontuur. Maar je moet toch wat dingen regelen voordat je kan gaan werken en reizen.
Bankrekening openen
Een bankrekening openen is natuurlijk belangrijk als je gaat werken en betaalt wilt worden. Ik raad aan om meteen een bankrekening te openen als je in Nieuw Zeeland aankomt. Dit heb je namelijk ook nodig om je IRD nummer aan te vragen (welke je weer nodig hebt voor je belastingen).
Er zijn veel bankopties in Nieuw Zeeland maar ik raad ANZ aan. Het is gemakkelijk om een bankrekening te openen bij ANZ. Je kan bij één van hun vestigingen binnenwandelen en het ter plekke regelen (mits je de juiste documenten hebt). Maar het is nu ook mogelijk om vanuit Nederland online een account aan te vragen, deze moet je wel persoonlijk activeren in Nieuw Zeeland. Klik hier voor meer informatie. ANZ vestigingen zitten verspreid door het hele land en ik ben persoonlijk altijd goed en vriendelijk geholpen door het personeel. Er zijn verschillende soorten bankrekeningen die je kan aanvragen, waaronder het Freedom Account. Het Freedom Account is de eerste twaalf maanden gratis. Je betaalt niet voor transacties en ook krijg je gratis een pinpas. Als je met z’n tweeën reist kan je ook gratis een gezamenlijke rekening openen. Ik raad dit account zeker aan!
Je hebt de volgende gegevens nodig om een bankrekening te openen:
- Paspoortgegevens
- Visum informatie
- Proof of address, dit kan je krijgen bij je hostel of hotel.
Vraag, zodra je je rekening hebt geopend, meteen een bewijs hiervan. Dit heb je namelijk nodig om je IRD nummer aan te vragen.
IRD nummer aanvragen
Een IRD nummer is een persoonlijk nummer dat je je hele leven zal houden. Dit nummer heb je nodig om je belastingen te betalen, dus zodra je gaat werken. Werkgevers zullen om dit nummer vragen als je voor een baan solliciteert. Een IRD nummer kan je op deze website aanvragen. Hiervoor heb je wel een bankrekening nodig, dus dit kan je pas doen als je in het land bent. Het hele proces duurt een paar dagen dus als je snel wilt werken moet je dit meteen aanvragen zodra je bent aangekomen.
Je hebt de volgende gegevens nodig voor het aanvragen van een IRD nummer:
- Paspoort gegevens
- Bank informatie
- Immigration New Zealand Application Number, dit kan je vinden op de goedkeuringsbrief van je visum.
Simkaart aanvragen
Het is natuurlijk fijn om meteen bereikbaar te zijn als je in Nieuw Zeeland aankomt. Ook hier heb je best veel keus in providers. De vier grootste providers zijn Spark, Vodafone, 2degrees en Skinny. Om een simkaart aan te vragen hoef je alleen maar in één van hun winkels binnen te wandelen. Iedereen heeft z’n eigen voorkeur maar zelf raad ik Spark aan. Bij hun kan je namelijk gebruik maken van gratis Wifi hotspots in het hele land.
Reizen
Vervoer regelen
Er zijn verschillende manieren om rond te reizen in Nieuw Zeeland. Veel mensen op een working holiday kiezen er toch voor om een auto te kopen. Dit is natuurlijk een hele fijne manier om het land te verkennen en er is een grote markt voor. Ik heb ook een auto gekocht, dat ging zonder problemen. Ik heb hem ook heel snel weer kunnen verkopen aan het eind van mijn reis. Veel jongeren adverteren met hun auto’s op informatieborden in hostels, dit is een goeie plek om te beginnen. Ook working holiday Facebookgroepen zijn erg populair en anders is www.trademe.co.nz een optie. Dit is vergelijkbaar met Marktplaats.
Rondreizen
Als je liever niet zelf rondrijdt maar met de bus wilt reizen, kan dat natuurlijk ook! Kiwi Experience is erg populair onder working holiday’ers. Kiwi Experience biedt hop on hop off bus routes, je kan dus zelf kiezen waar je langer verblijft. Je kan bijvoorbeeld een paar maanden ergens werken en dan weer de bus pakken en verder gaan. Deze bussen zijn erg gericht op jongeren en er wordt veel gefeest aan boord.
Een andere hop on, hop off busmaatschappij is StrayTravel. Deze werkt op dezelfde manier als Kiwi Experience maar met minder jongeren en ze zijn meer gefocust op het “echte” NZ ontdekken.
Haka tours is een lokaal bedrijf dat ook tours organiseert. Deze tours zijn gefocust op avontuurlijke mensen. Er zijn tours van 7 tot 23 dagen en ze zitten boordevol spannende en leuke activiteiten. Kijk hier voor meer informatie over hun tours.
Voor meer inspiratie over waar je heen kunt gaan en wat te doen, bekijk de bestemmingen en excursies pagina’s.
Werken
Werken is natuurlijk een belangrijk aspect van een working holiday visa. Zoals eerder gezegd is het niet heel moeilijk om werk te vinden in Nieuw Zeeland. Werk voor accommodatie is erg populair in hostels en guesthouses. Je werkt dan een aantal uur per week voor een gratis verblijf. Daarnaast heb je dan genoeg tijd om een andere baan te vinden of om te reizen. WWOOFing is ook populair in Nieuw Zeeland. Dit werkt hetzelfde als werk voor accommodatie maar is over het algemeen op een boerderij. Bij WWOOFing zitten ook meestal maaltijden inbegrepen.
Naast werk voor accommodatie heb je natuurlijk ook een baan nodig die wel geld oplevert. Banen in de horeca en in de wijngaarden zijn erg populair bij working holiday’ers. Deze banen zijn verspreid over het hele land te vinden en werkgevers zijn bijna altijd op zoek naar personeel. Werken in een skigebied is ook erg populair, maar dit moet je ver van te voren regelen! Dus ga in de herfst alvast naar Queenstown of Wanaka om een baan en accommodatie te regelen.
Handige links voor werk zoeken:
Extra hulp
Denk je dat dit visum wel iets voor jou is, maar denk je dat je het niet alleen kan? Veel jongeren besluiten om zich bij een bedrijf in te schrijven die hun helpt met banen en accommodatie zoeken. Persoonlijk vind ik dit zonde van je geld. Nieuw Zeeland is erg gericht op mensen die een working holiday doen. Het is niet moeilijk om zelf banen en accommodatie te vinden en je ontmoet veel andere jongeren op een working holiday. Ik raad zeker aan om sowieso de eerste dagen in hostels te verblijven. Het is de snelste manier om andere reizigers te leren kennen en zij zullen zeker hun ervaringen delen. Met die kennis gaat alles soepeltjes lopen. Heb je nog vragen over een working holiday in Nieuw Zeeland? Stuur me vooral een berichtje 🙂