Niewste blog posts
Top
Mount Hikurangi

Reizen in Nieuw Zeeland: Noordereiland of Zuidereiland?

Marlborough Sound

Reizen in Nieuw Zeeland: Noordereiland of Zuidereiland?

Is het Noordereiland of het Zuidereiland beter? Ik ga drie weken naar Nieuw Zeeland, welk eiland moet ik dan bezoeken? Is het Noordereiland of Zuidereiland mooier? Dit soort vragen krijg ik vaak en ik heb daarom besloten om wat dingen op een rijtje te zetten om jullie te helpen deze beslissing te maken. Ik zal alvast zeggen, beide eilanden zijn prachtig en absoluut de moeite waard. Als je langer dan 3 weken naar Nieuw Zeeland gaat raad ik aan om beide eilanden aan te doen.

Noordereiland

Vulkanische activiteiten

De vulkanische activiteiten zijn op veel plekken op het Noordereiland te zien (en te ruiken). Rotorua is de bekendste plek, hier vind je ook een thermisch wonderland met geisers, modderpoelen en een groot geothermisch park. Tongariro National Park in de buurt van Taupo is een andere plek waar je de vulkanische activiteiten kan bewonderen. Dit kan door bijvoorbeeld de Tongariro crossing te lopen, één van de mooiste daghikes van Nieuw Zeeland. Nog een andere optie is het bezoeken van White Island, hier kan je een helikoptervlucht naartoe maken en over het eiland wandelen. Op White Island bevindt zich één van de meest actieve vulkanen van Nieuw Zeeland.

Maori Cultuur

De Maori cultuur kan je op beide eilanden proeven, maar op het Noordereiland is dat net allemaal wat makkelijker. In het noorden van het eiland vind je de Waitangi Treaty Ground, dit is de plek waar het eerste verdrag tussen de Engelsen en de Maori is ondertekend. Dit is nu een museum waar je kan genieten van Maori optredens, kunstgaleries, beeldhouwstudios en traditionele Maori-Waka (kano). Rotorua is dé plek waar je een traditionele avond kan beleven. Er zijn meerdere tours die je naar een lokaal dorpje brengen. Daar kan je smullen van een heerlijke traditionele maaltijd gecombineerd met zang en dans. Daarnaast hoor je ook lokale volksverhalen en mythes en zal je zien hoe zij leven. Als laatste raad ik het Te Papa museum aan. Je kan hier (onder andere) ontzettend veel leren over de Maori cultuur en het is gebracht op een interactieve, leuke manier. 

Steden

Acht van de tien grootste steden in Nieuw Zeeland bevinden zich op het Noordereiland. De grootste stad, Auckland en de hoofdstad, Wellington zijn de twee bekendste en tevens de grootste steden. Naast deze twee zijn ook Hamilton, Tauranga, Lower Hutt, Palmerston North en Napier grotere steden op het Noordereiland. Hier vind je uiteraard veel winkelmogelijkheden, cafe’s en restaurants, maar ook voor kunst en cultuur zit je goed in deze steden. Niet alleen kan je kunstgaleries en musea vinden, streetart is ook erg populair in Nieuw Zeeland. Houd je ogen open dus!

Het weer 

Het Noordereiland van Nieuw Zeeland heeft een subtropisch klimaat. Het Noordereiland is altijd wat warmer dan het Zuidereiland en hoe noordelijker, hoe warmer. De seizoenen zijn tegenovergesteld aan die van ons, de warmste maanden zijn januari en februari en de koudste juli en augustus. De wintermaanden zijn in het noorden erg mild, terwijl het Zuidereiland veel sneeuw ziet, maar toch is er ook één skigebied op het Noordereiland. De zomermaanden doorbrengen op het Noordereiland is een erg goede optie aangezien er ontzettend veel zomeractiviteiten te doen zijn.

Hoogtepunten

Bestemmingen op het Noordereiland

Wellington

Wellington is de hoofdstad van Nieuw Zeeland. De Lonely Planet noemt het de coolste, kleine hoofdstad van de wereld. De stad ligt in het zuiden van het Noordereiland en wordt verbonden met het Zuidereiland door middel van een veerbootdienst. Wellington [...]

The Coromandel

The Coromandel is een gebied ten noorden van de Bay of Plenty op het Noordereiland in Nieuw Zeeland. Het staat bekend om de ongerepte stranden, nevelbossen en de relaxte sfeer. Je kan hier heerlijk van de natuur genieten met boottours, [...]

Taupo

Taupo ligt in het midden van het Noordereiland en staat voornamelijk bekend vanwege het grote meer; lake Taupo en de activiteiten daar om heen. Taupo wordt veel aangedaan tijdens een trip door het Noordereiland vanwege de centrale locatie. Dit is [...]

Zuidereiland

Het Zuidereiland staat bekend om de ruige natuur, adrenaline activiteiten, zeedieren spotten en fantastisch hiken. De grootste en bekendste steden op het Zuidereiland zijn Christchurch, Dunedin en Queenstown. 

Ruige natuur

De ruige natuur kan je niet missen op het Zuidereiland. Van hoge bergen, blauwe meren, bossen en gletsjers. De meest bekende locatie op het Zuidereiland qua natuur is Milford Sound. Dit wereldberoemde fjord is makkelijke toegankelijk en je zult je ogen uitkijken. De route naar Milford Sound is zelfs al prachtig! De hoogste berg van Nieuw Zeeland, Mount Cook, bevindt zich ook op het Zuidereiland. En wist je dat de meest toegankelijke gletsjers in de wereld hier ook te vinden zijn? Dat zijn Fox Glacier en Franz Josef Glacier, allebei te vinden aan de West Coast op het Zuidereiland. En dan de meren… zorg ervoor dat je Lake Pukaki en Lake Tekapo bezoekt, dit zijn de meest blauwe meren die ik ooit heb gezien en ze zijn ontzettend indrukwekkend.

Adrenaline activiteiten

Het Zuidereiland, en specifiek Queenstown staat bekend om de adrenaline activiteiten. Queenstown wordt ook wel “adrenaline capital of the world” genoemd. Denk hierbij aan activiteiten zoals skydiven, bungee jumpen, raften, jet boat tours, tokkelen en rodelen. Het merendeel van deze activiteiten zijn ook te doen op het Noordereiland, maar nergens anders dan in Queenstown vind je er zo veel bij elkaar. Boek jouw adrenaline activiteit hier. 

Zeedieren spotten

Het Zuidereiland is een perfecte plek om zeedieren te spotten, je kan zelfs met ze zwemmen. Op het Zuidereiland vind je, onder andere: dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen, pinguïns en walvissen. Sommige van deze dieren, zoals de dolfijnen, zijn ook rondom het Noordereiland te zien. Een paar van de beste plekken om deze dieren te zien zijn Kaikoura, Akaroa, Milford Sound en Stewart Island. In Kaikoura en Akaroa is het mogelijk om met dolfijnen te zwemmen (in hun natuurlijke omgeving) en in Kaikoura is het zelfs mogelijk om met zeehonden te zwemmen. Lees hier meer over zeedieren in Nieuw Zeeland.

Fantastisch hiken

Persoonlijk vind ik hiken de beste manier om van alle fantastische natuur op het Zuidereiland te genieten. Er zijn hikes in alle soorten en maten. Je kan “hikes” van een half uurtje doen op vlak terrein, maar ook meerdaagse hikes door de bergen en alles er tussenin. Ook zijn er strandgebieden zoals Abel Tasman waar je kan hiken. Arthur’s Pass wordt ook wel gezien als hikersparadijs met ontzettend veel opties in een prachtige omgeving. Neem vooral een kijkje op deze andere blogs over mijn 5 favorieten daghikes in Nieuw Zeeland, de 10 Great Walks en de Te Araroa trail.

Hoogtepunten

Bestemmingen op het Zuidereiland

Christchurch

Christchurch is de op twee na grootste stad van Nieuw Zeeland en ligt halverwege het Zuidereiland aan de oostkust. Christchurch ligt erg centraal en is daarom geheid een stop als je het Zuidereiland aandoet. De stad zelf heeft veel te [...]

West Coast

Zoals je misschien al geraden had is de West Coast een gebied dat in het westen ligt, namelijk op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Dit gebied staat bekend om de wildernis met rivieren, regenwouden, gletsjers en andere bijzondere geologische verschijnselen. [...]

Dunedin

Dunedin ligt in het zuidoosten van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Het is een stad met veel charme, met bijzondere gebouwen (zoals het Dunedin Railway Station en Larnach Castle), veel kunstwerken en een fijne sfeer. Dunedin is ook de perfecte [...]

Post a Comment

You don't have permission to register