Niewste blog posts
Top
Skydive Taupo

Mijn jaar in Nieuw Zeeland

Lake Pukaki

Mijn jaar in Nieuw Zeeland

In 2016 ben ik voor een jaar naar Nieuw Zeeland gegaan met een working holiday visum. Dit visum geeft jongeren tussen de 18 en 30 de kans om één jaar in Nieuw Zeeland te wonen en werken. Dit was de eerste keer voor mij dat ik zó ver weg ging en helemaal alleen, ik vond het erg spannend!

Februari – Maart

9 februari kwam ik het land binnen in Auckland. Ik had van tevoren een baan geregeld en die zou 17 februari beginnen. Dit gaf mij de tijd om een simkaart aan te vragen, een bankrekening te openen en een IRD nummer aanvragen (dat heb je nodig om te kunnen werken in Nieuw Zeeland).  Nadat ik die dingen had geregeld had ik nog een paar dagen over en aangezien ik zo enthousiast was om de prachtige natuur te zien besloot ik om naar het noorden te gaan. Ik heb de bus genomen naar Paihia in de Bay of Islands. Hier heb ik een paar dagen doorgebracht en de prachtige omgeving ontdekt.

Toen moest ik terug naar Auckland voor mijn baan. Ik werkte bij een evenementenbedrijf dat een sportevenement organiseert in verschillende plaatsen door het hele land. Zo heb ik van 17 februari tot begin april Nieuw Zeeland rondgereisd en geholpen met het opzetten van deze evenementen. Dit was een geweldige ervaring waardoor ik meteen het land goed leerde kennen. Dit deed ik samen met een groep van ongeveer 15 jongeren. 

We zijn ons avontuur begonnen op het Noordereiland en hebben evenementen georganiseerd in Whangarei, Devonport (in de buurt van Auckland), Rotorua, Hamilton, Tauranga, Napier, Hawera (in de buurt van New Plymouth), Hutt City (in de buurt van Wellington) en Palmerston North. Op de dagen dat we niet werkten gingen we erop uit, met meerdere auto’s die we tot onze beschikking hadden. Zo heb ik ontzettend veel gezien en meegemaakt in een korte tijd. Ik heb onder andere in deze tijd geskydived, de Tongariro Crossing gelopen en gerodeld (lugeing). 

Daarna gingen we verder op het Zuidereiland, hier hebben we evenementen georganiseerd in Blenheim, Christchurch, Dunedin en Alexandra. Uiteraard hebben we hier ook weer veel ontdekt op onze vrije dagen. De hoogtepunten voor mij waren de zeehonden in Kaikoura, het prachtige Lake Pukaki en de vier dagen die we in Queenstown hebben doorgebracht. 

Na het Zuidereiland gingen we weer terug naar het Noordereiland om nog twee evenementen te organiseren in Auckland en Cambridge. Onze reis eindigde in de Bay of Plenty.

Hulp nodig bij het plannen van jouw droomreis?

Het gezicht achter Makoha

Ben je bezig met het plannen van jouw reis naar Nieuw Zeeland maar heb je vragen? of moet je nog beginnen? Ik kan je helpen! Ik kan een op maat gemaakt reisplan maken of simpelweg jou wat tips en informatie geven, het is maar net waar je naar op zoek bent. Lees hier meer over mijn diensten of neem meteen contact op.

April – Mei

Omdat ik de eerste twee maanden het hele land al doorgereisd had wist ik precies waar ik nog meer tijd wilde doorbrengen. Taupo was één van die plekken. Ik heb een baantje genomen in een hostel (Haka Lodge) en heb hier twee maanden doorgebracht. Dit was een ontzettend leuke tijd waar ik niet alleen Taupo goed heb leren kennen maar ook omliggende plekken zoals Rotorua, Tongariro National Park en Napier. Mijn favoriete bezigheden in Taupo waren naar de natuurlijke warmwaterbronnen gaan, lopend de buurt te verkennen en elke dinsdagavond gingen we naar de pubquiz bij Mulligan’s.

Juni

Na die twee maanden in Taupo vond ik het tijd om naar het Zuidereiland te gaan. Ik heb mijn baan opgezocht en ik ging op weg naar Queenstown, waar ik een baan voor de winter wilde regelen. Mijn eerste stop was Wellington, dit is een ontzettend leuke stad waar ik nog niet heel veel tijd had doorgebracht. Ik ben hier iets minder dan een week gebleven en heb ontzettend veel gezien van de stad, de omgeving en de cultuur. Lees hier meer over Wellington.

Na Wellington heb ik de veerboot naar het Zuidereiland genomen. Op de veerboot ontmoette ik een familie die aanbood om mij naar Nelson te rijden (hier wilde ik naartoe). De twee uur durende rit naar Nelson was ontzettend gezellig, we hebben de hele tijd gekletst. De familie bestondt uit een vader en moeder en een 10 jarig meisje uit Canada, ze gingen voor 4 weken rondreizen in een camper door Nieuw Zeeland. Ze hebben mij afgezet bij een hostel in Nelson en we hebben telefoonnummers uitgewisseld. 

De volgende dag wilde ik het Abel Tasman National Park bezoeken en de familie ging daar ook heen, ze nodigde mij weer uit. Ondertussen had deze familie weer andere mensen ontmoet en zij gingen kamperen in het national park. Ze vroegen of ik mee wilde en in de camper wilde slapen, ze hadden namelijk nog een plekje over. Ik vond dit eerst een beetje raar maar ik heb toch besloten om het te doen, wie zegt er nou nee tegen kamperen in het Abel Tasman National Park? Ik heb een geweldige tijd gehad en uiteindelijk heb ik een volle week met hun in de camper gereisd. Ze hebben mij tenslotte in Wanaka afgezet. 

In Wanaka ben ik begonnen met banen zoeken. Dit is erg lastig in Wanaka en Queenstown gedurende de wintermaanden want het is ontzettend populair onder mensen met een working holiday visum! Na een aantal hikes gedaan te hebben in Wanaka ben ik doorgereisd naar Queenstown om hier verder te zoeken. Op dit moment was ik al aardig door mijn geld heen en heb ik voornamelijk hikes en frisbee golf gedaan, aangezien dit goedkope, leuke bezigheden zijn. Het lukte mij uiteindelijk toch niet om een baan te vinden in dit gebied, maar ik kreeg een baan aangeboden in Christchurch. Dit was niet mijn plan maar ik heb de baan toch aangenomen en ben naar Christchurch verhuisd.

Juli – September

De baan die ik heb geaccepteerd in Christchurch was weer in een hostel (Old Country House). Veel banen in hostels zijn alleen maar “werken voor accommodatie”, je werkt weinig uren per week en mag dan gratis overnachten. Zo ook mijn beide banen in hostels. Aangezien ik nog tijd over had heb ik een tweede baan geaccepteerd in een restaurant. Omdat ik altijd op zoek ben naar banen in de evenementenbranche (hierin ben ik afgestudeerd), heb ik ook nog een andere baan in de branch geaccepteerd, op oproepbasis. In juli, augustus en september ben ik dus voornamelijk bezig geweest met geld verdienen.

In de tussentijd heb ik wel een auto gekocht – mijn eerste auto! Dit was een Subaru Legacy uit 1994. Ik ging op mijn vrije dagen (die ik niet veel had) de regio verkennen. Het fijnste aan wonen in Christchurch vond ik de locatie, je kan echt alle kanten op voor een dag- of weekendtripje. Zo ben ik, onder andere, in deze tijd naar Oamaru, Hanmer Springs en Akaroa gegaan. 

Christchurch heeft best een slechte naam onder reizigers. Vanwege de aardbeving in 2012 is het merendeel van de gebouwen ingestort. Vanwege verzekering- en andere problemen heeft het erg lang geduurd voordat de herbouw begon. Toen ik hier in 2016 was waren ze hier nog steeds mee bezig. Hierdoor lijkt er niet veel te doen in de stad en zijn er mooiere/leukere plekken om naar toe te gaan. Maar ik vond het oprecht een geweldige plek om te wonen. Tijdens de herbouw van de stad zijn er ontzettend veel leuke cafetjes, winkeltjes, restaurants en barretjes bijgekomen. Daarnaast heb je de Port Hills en meerdere stranden vlakbij. Zoals ik hierboven al gezegd heb kan je in een dag of weekend ook ontzettend veel mooie plekjes bezoeken. Vanwege dit slechte imago heb ik toendertijd een filmpje gemaakt om het mooie van Christchurch te laten zien:

Oktober – Januari

Omdat ik het zo fijn vond in Christchurch ben ik hier blijven hangen voor de rest van mijn working holiday. Ik heb echter wel mijn hostelbaan opgezegd en ben full-time in het restaurant gaan werken. Hierdoor had ik veel meer vrije tijd en weer weekenden (die in mijn geval door de weeks vielen). Voordat ik full-time aan de slag ging, heb ik wel tien dagen vrijgenomen om een tripje over het Zuidereiland te maken. Hier heb ik uitgebreid over verteld in de blog. 

De laatste maanden had ik dus eigenlijk weer een “normaal” leven, maar dan in Nieuw Zeeland. Ik ging nog steeds vaak weg in de weekenden, naar onder andere Arthur’s Pass, Kaikoura, Akaroa, Marlborough en Dunedin. Ook vermaakte ik me goed in Christchurch en maakte ik vaak tripjes naar de Port Hills, Sumner Beach om te surfen en ging ik vaak naar Hagley Park om een boekje te lezen in de zon, want dit waren de zomermaanden.

Eind Januari was het helaas weer over en heb ik Nieuw Zeeland verlaten. Ik heb ontzettend genoten van mijn jaar in Nieuw Zeeland, nog meer dan ik gehoopt had. Ook al heb ik veel gewerkt en was het niet altijd fijn om zo ver weg van familie en vrienden te zijn, het was het helemaal waard! Het meest heb ik genoten van de geweldige natuur, de vriendelijke mensen en de actieve levensstijl. Ik hoop met deze website dan ook mensen te inspireren om de grote stap te maken en naar Nieuw Zeeland te gaan, of dat nou voor een paar weken is of net als ik voor een jaar. Ik wil mensen hepen om net zo’n geweldige ervaring te hebben als ik. Dus heb je vragen of wil je hulp bij het plannen van je reis, stuur mij vooral een berichtje!

Post a Comment

You don't have permission to register