Aardbeving Christchurch – persoonlijk verhaal
In November 2016 woonde ik in Christchurch toen een aardbeving het gebied raakte. Het was twee minuten na middenacht toen het huis begon the schudden. Ik lag net te slapen en ik had niet meteen door wat er aan de hand was, ik hoorde stemmen buiten dus besloot ik daar heen te gaan. Buiten was iedereen in shock en riepen ze “earthquake, earthquake”. Meteen raakte ik in paniek, ik heb genoeg beelden van aardbevingen gezien en je verwacht dan meteen het ergste. De sirenes gingen ook meteen af en dat verzekerde mij dat het goed mis was.
We waren met z’n alle het huis in gegaan en hadden het nieuws aangezet voor meer informatie. Ondertussen bleef het huis bewegen, maar gelukkig viel er niks van de muren, kasten en ander meubilair. Op het nieuws kregen we wat duidelijkheid over de aardbeving en was er een alarm uitgegaan dat er misschien een tsunami zou komen. Ze raadde iedereen, die in de buurt van de zee woonde, aan om te evacueren naar een hoger gebied of verder het land in. Wij woonde redelijk in de buurt van de zee, maar wisten niet zeker of wij ook moesten evacueren. Onder de groep mensen, die bij mij waren, was er veel onzekerheid over wat we moesten doen, maar ik wist zeker dat ik weg wilde. Het duurde mij allemaal veel te lang en aangezien ik een auto had ben ik uiteindelijk alleen in de auto gestapt en weggegaan.
Ik was erg in paniek en het voelde alsof ik tegen de klok aan het racen was. Ik zag alleen maar beelden voor me van gigantische tsunami’s dus ik wilde zo ver mogelijk verwijderd zijn van de zee. Uiteindelijk ben ik in Sheffield gestopt en heb ik in de auto geslapen (ik had gelukkig een matras in de auto). Sheffield ligt 55 km van Christchurch vandaan, achteraf gezien een beetje overdreven, maar daar denk je niet aan op dat moment.
De volgende dag
De volgende dag ben ik teruggereden naar Christchurch waar ik had verwacht de hele stad in puin te vinden, maar gelukkig was er geen schade in Christchurch te zien. Deze aardbeving gaf schokken af die de gebouwen opzij lieten bewegen, in plaats van, op en neer, waardoor de schade beperkt was. De dagen daarna hebben we ook nog erg veel last van na-schokken gehad waardoor we de gebouwen elke keer weer voelden bewegen.
Buiten Christchurch
Christchurch is er goed vanaf gekomen, maar helaas hebben andere plekken in Nieuw Zeeland meer last gehad van deze aardbeving. Zo voelde ze het in bijvoorbeeld Kaikoura (180 km verderop), maar zelfs ook in Wellington op het Noordereiland. Kaikoura heeft erg veel schade opgelopen door deze aardbeving, zoals te zien is in de foto’s hieronder (deze foto’s zijn een paar weken na de aardbeving gemaakt). De wegen waren gescheurd, het spoor lag bedolven onder stenen, wandelroutes waren vernield en veel zeedieren zijn weggetrokken uit het gebied omdat de aardbeving hun leefgebied had verwoest. Het heeft helaas enkele jaren geduurd voordat alles weer opgebouwd kon worden maar gelukkig zijn inmiddels de wegen weer open, de zeedieren terug en is bijna alles weer zoals van ouds.
Het was een bizarre ervaring waar gelukkig iedereen goed doorheen is gekomen. Helaas is dat niet altijd het geval. In 2011 is Christchurch getroffen door een aardbeving die de hele stad verwoest heeft. Tien jaar later zijn ze nog steeds bezig met het herbouwen van de stad, deze keer wel met aardbevingsbestendige gebouwen, zodat de stad hopelijk de volgende keer gespaard blijft. Want er zal een volgende keer komen, Christchurch ligt nou eenmaal in een aardbevingsgebied.