Niewste blog posts
Top
Glimwormen Nieuw Zeeland

Glimwormen in Nieuw Zeeland

Glimwormen Nieuw Zeeland

Glimwormen in Nieuw Zeeland

Één van de hoogtepunten van Nieuw Zeeland is glimwormen/gloeiwormen bewonderen, maar wist je dat het eigenlijk helemaal geen wormen zijn? Het zijn namelijk larven van vliegende insecten. Deze larven maken een web van lichtgevende draden om insecten aan te trekken, zo komen ze aan hun voedsel. Deze larven leven in donkere, vochtige grotten zowel op het Noorder- als Zuidereiland (maar enkel in Nieuw Zeeland). Tussen December en Maart is het paarseizoen en dan kan je ze het beste zien, maar het is mogelijk het hele jaar rond. Voor het gemak zal ik deze larven glimwormen blijven noemen in deze blog. Maar nu willen jullie natuurlijk weten waar jullie deze glimwormen in Nieuw Zeeland kunnen bewonderen. Er zijn een aantal betaalde tours zowel op het Noorder- als Zuidereiland, waarvan The Waitomo Glowworm Caves de bekendste is, maar er zijn ook een aantal plekken waar je ze gratis kan bewonderen. Lees hieronder meer. 

Kaart glimworm locaties Nieuw Zeeland

Kaart glimwormen Nieuw Zeeland
Klik op de afbeelding om te vergroten

Betaalde tours

The Waitomo Glowworm Caves

In de Waitomo Caves zie je niet alleen de glimwormen, maar ook spectaculaire formaties van stalactieten en stalagmieten. Je zal eerst te voet door de grotten gaan terwijl de gids verteld over de geschiedenis van de grotten. Daarna zal je langzaam en in stilte (de glimwormen houden niet van geluid) door de grot varen, terwijl je de duizenden glimwormen kan bewonderen. 

Wil je de glimwormen graag zien, maar liever op een actievere manier, dat kan ook! Tijdens de Black Abyss ervaring ga ja abseilend de Ruakuri-grot in en daarna dieper de grot in door middel van tokkelen. Tijdens het tokkelen kan je de glimwormen, stalactieten en stalagmieten zien. Als dat nog niet genoeg avontuur is, je kan ook watervallen beklimmen en ga je raften in het donker! Het zal natuurlijk niet helemaal donker zijn, want de glimwormen lichten de grot op. 

Te Anau Glowworm Caves

De grotten waar je de glimwormen kan zien in Te Anau liggen aan de andere kant van het meer, je zal daarom eerst met de boot Lake Te Anau oversteken. Eenmaal aangekomen ga je te voet de grot in. In deze grot stroomt het water erg snel, er is zelfs een ondergrondse waterval. Door de stroming van het water zijn allemaal bijzondere rotsformaties gevormd, deze veranderen nog steeds. Je gaat verder door de grot, naar een plek waar het water rustiger stroomt om daar met de boot de glimwormen te bewonderen. Uiteraard heb je ook een gids bij deze tour om jullie informatie te geven over wat jullie zien. 

Lake McLaren kajaktour

Lake McLaren ligt in de buurt van Tauranga in de Bay of Plenty. Tijdens deze tocht ga je op pad aan het begin van de avond, richting het meer. Je zal genieten van een lokale proeverij bij het prachtige meer en tijdens de schemering ga je met de kajaks het meer op, op zoek naar de glimwormen. Deze glimwormen zijn te vinden in een kloof aan de andere kant van het meer.

Kawiti Glowworm caves & Opua Kauri Forest Walk

Deze tour vertrekt vanuit Waitangi, dat ligt in de buurt van Pahia in de Bay of Islands. Tijdens deze tour bezoek je de Kawiti Caves, ook wel Waiomio Caves genoemd. Met zijn bijzondere rotsformaties, stalactieten en spectaculaire glimworm display trekt dit grottenstelsel ook veel bezoekers. Tijdens het eerste deel van de tour wandel je door de Kawiti grot, terwijl je informatie krijgt van de gids. Daarna zal je het Opua Kauri bos bezoeken, hier kan je de Kauri bomen zien. Deze bomen kunnen ontzettend groot en dik worden, erg indrukwekkend om te zien. 

Gratis glimworm locaties 

Als je liever zelf op zoek gaat naar de glimwormen, dan heb je ook nog veel opties op zowel het Noorder- als het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Als je zelf de grotten in gaat, zorg er dan altijd voor dat je een zaklamp meeneemt met genoeg batterijen, je goede schoenen draagt die eventueel nat kunnen worden en kleding wat vies mag worden. Het is ook belangrijk om het weer in de gaten te houden, sommige grotten zijn namelijk niet te bezoeken tijdens of na veel regenval. Ga ook niet alleen de grotten in, doe dit minstens met z’n tweeën. 

Clifden Limestone Caves

Deze grotten bevinden zich op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland in de buurt van Invercargill. Klik hier voor de locatie op Google Maps. Deze grotten zijn een echte uitdaging, op sommige punten moet je kruipen, klimmen en over smalle richeltjes lopen. Een middelmatig fitness level is nodig voor deze grotten. Bijna overal in de grotten kan je de glimwormen zien. Zelf heb ik de zaklampen uitgedaan in de grote ruimte waar je tegen het einde komt, om de glimwormen nog beter te zien. Als je dan een tijdje wacht zie je ze echt overal! Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur om door deze grotten te lopen/klimmen.

Waipu caves

Deze grotten bevinden zich op het Noordereiland in de buurt van Whangarei. Klik hier voor de locatie op Google Maps. Bij deze grotten bepaal je zelf hoe ver je wilt gaan. Aan het begin kan je al glimwormen zien, maar als je goed voorbereidt bent met goede schoenen, een goede zaklamp en kleren die vies mogen worden, kan je veel verder de grot in gaan en ook veel meer glimwormen zien. Ook hier zijn mooie rotsformaties, stalactieten en stalagmieten te zien.

Mangapohue Natural Bridge

Deze plek om de glimwormen te zien ligt op het Noordereiland, in de buurt van de betaalde Waitomo Caves. Klik hier voor de locatie op Google Maps. Dit is één van de gemakkelijkst bereikbare gratis plekken om glimwormen te zien in Nieuw Zeeland, je kan er zelfs met een kinderwagen heen! Hier ga je geen grot bezoeken, maar een “natuurlijke brug”, dit is een grote natuurlijke boog waar je onder kan lopen. ’s avonds komen daar duizenden glimwormen tevoorschijn. Als je overdag gaat kan je de glimwormen niet zien, maar kan je wel verder lopen (niet meer met de kinderwagen) en genieten van de mooie natuur. Mocht je aan het kamperen zijn, er is ook een kampeerplaats in de buurt vanuit waar je hiernaartoe kan lopen.

Hokitika Glow Worm Dell

Zoals de naam zegt ligt deze plek in Hokitika, in de West Coast van het Zuidereiland. Klik hier voor de locatie op Google Maps. Net als de vorige, is deze locatie ook heel erg makkelijk te bereiken. Vanaf de parkeerplaats ben je er echt zo en deze plek is ook met de kinderwagen te bezoeken. Hier vind je de glimwormen tegen een hoge rotsmuur aan. Aangezien deze plek in de openlucht is, moet je hier ook ’s avonds/ ’s nachts heen om de glimwormen te kunnen zien. Het enige nadeel aan deze locatie is dat het erg bekend is en daarom ook erg toeristisch, je zal dus niet snel alleen zijn. De enige tip die ik daarvoor heb: hoe later je gaat, hoe minder mensen je zal tegenkomen. 

 

Kaart glimworm locaties Nieuw Zeeland

Kaart glimwormen Nieuw Zeeland
Klik op de afbeelding om te vergroten

Gratis e-book: tips voor reizen in Nieuw Zeeland

Gratis e-book Nieuw Zeeland

Post a Comment

You don't have permission to register