Niewste blog posts
Top
Westcoast Nieuw Zeeland

West Coast

Zuidereiland

Zoals je misschien al geraden had is de West Coast een gebied dat in het westen ligt, namelijk op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Dit gebied staat bekend om de wildernis met rivieren, regenwouden, gletsjers en andere bijzondere geologische verschijnselen. De grootste stad in de westkust is Greymouth en de meest populaire bezienswaardigheden zijn de twee gletsjers; Fox Glacier en Franz Josef Glacier. 

Kaart Nieuw Zeeland

West Coast Nieuw Zeeland

Bezienswaardigheden

Fox Glacier & Franz Josef Glacier Vinkje

Beide gletsjers behoren tot de meest toegankelijke gletsjers ter wereld, je kan ze beiden zien door een korte wandeling vanaf de parkeerplaats te maken. Helaas verkleinen deze gletsjers met zo’n 4 meter per dag, wat ongekend snel is voor gletsjers in dit tijdperk. Borden langs de weg naar Franz Josef Glacier laten op een indrukwekkende manier zien hoe groot de gletsjer was door de jaren heen en hoe snel de omvang vermindert is. Dit betekent ook dat de wandeling naar de gletsjers steeds langer wordt. Fox Glacier en Franz Josef Glacier liggen maar een half uurtje rijden uit elkaar en zijn daarom makkelijk te bezoeken op dezelfde dag. Een andere manier om deze indrukwekkend gletsjers te bekijken is door middel van tours, er worden wandel– en helikoptertours georganiseerd voor beiden. 

Hokitika

Hokitika was in de goudmijnperiode een erg belangrijke haven, maar veel schepen strandde ervoor op de Hokitika Bar, een zandbank die veranderde met elk getij. Tegenwoordig is het een leuk klein dorpje met veel handgemaakte sieraden en andere kunst. Hokitika is ook bekend om de Hokitika Gorge, deze ligt op 30 minuten rijden van Hokitika en je hebt er prachtige panorama’s. Je kan hier genieten van de turquoise gekleurde gletsjerrivier omringd door inheemse bossen. Als je geen eigen vervoer hebt, kan je ook een tour hier naar toe nemen.

Punakaiki

De meest bezochte natuurlijke attractie aan de West Coast zijn de Pancake Rocks (pannenkoek rotsen) in Punakaiki. Deze rotsen zijn meer dan 30 miljoen jaar geleden gevormd en hebben hun naam gekregen omdat ze er echt uitzien als pannenkoeken. Bezoek deze rotsen tijdens vloed en zie het water omhoog schieten tegen de rotsen. 

Greymouth

Greymouth is de grootste stad aan de West Coast en daarom zullen veel mensen hier verblijven. Ook dit gebied heeft een geschiedenis van goudzoeken, in het Shantytown Heritage Park kan je er alles over zien en horen. Monteith’s is een bekend biermerk in Nieuw Zeeland, in Greymouth vind je één van hun brouwerijen, je kan hier onder andere een proeverij doen. Verspreid over de stad vind je veel galeries, maar je kan hier ook terecht voor allerlei activiteiten zoals vissen, raften en caving (het verkennen van grotten). 

Lake Brunner

Op een half uurtje rijden van Greymouth ligt Lake Brunner. Hier bevinden zich 7 meren die tussen de regenwouden en bergen liggen. Hier kan je je makkelijk een dag vermaken met activiteiten zoals vissen, kajakken, zwemmen, wandelen, fietsen, vogels bekijken en er liggen grotten in de buurt waar je glimwormen kan bekijken. Glimwormen zijn kleine beestjes die leven in grotten en die licht geven in het donker, dit geeft een waanzinnig effect in een donkere grot. Lees hier meer over glimwormen in Nieuw Zeeland. Moana is het dichtst bijgelegen dorpje, hier kan je uit eten gaan en ook verblijven.

Haast Vinkje

Haast is een gebied in het zuidelijke gedeelte van de West Coast, dit gebied zit boordevol nationale parken. Het is erkend als een World Heritage gebied door de UNESCO. In dit gebied kan je prachtige stranden, duinen, meren, bergen en bossen vinden. Populaire activiteiten zijn: jagen, hiken, Jet Boat tours en helicopter vluchten maken, dieren als inheemse vogels, zeehonden, dolfijnen en pinguïns zijn hier ook veel te vinden. 

Excursies

Hoe kom je er

De West Coast van Nieuw Zeeland is op meerdere manieren te bereiken. Met de auto kan je er vanuit het noorden komen langs Nelson. Het midden is te bereik vanuit Christchurch en het zuiden langs Wanaka. Langs deze routes gaan ook bussen. Er bevinden zich meerdere kleine luchthavens aan de West Coast, maar de Hokitika Airport is het grootst en het dichtstbij Greymouth. De West Coast is ook te bereiken met de TranzAlpine trein die Greymouth als eindpunt heeft. 

Kaart Nieuw Zeeland

West Coast Nieuw Zeeland

Gratis e-book: tips voor reizen in Nieuw Zeeland

Gratis e-book Nieuw Zeeland

Dagtrips

De West Coast van Nieuw Zeeland is een groot gebied en daarom zijn er veel dagtrips te maken in het gebied, als je een dagtrip wilt maken buiten het gebied zijn er de volgende opties.

Arthur’s Pass Vinkje

Arthur’s Pass ligt in het midden van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland en is makkelijk te bereiken vanuit Greymouth in de West Coast. Het is een paradijs voor hikers, er is een overvloed aan wandelroutes. Of je nou een uurtje wilt wandelen of een hele dag wilt hiken, het kan hier allemaal! Het gebied zit vol met prachtige watervallen en mooie panorama’s. De oost- en de westkant van dit park zijn ook erg verschillend. In het oosten zie je brede, kiezelige rivierbeddingen en uitgestrekte bossen terwijl aan de westkant je je in het dichte regenwoud bevindt met diep verscholen rivieren. Arthur’s Pass is zelfs een skigebied in de winter. Ook is er een schattig dorpje met meerdere eetgelegenheden. Wil je hier langer blijven dan zijn er ook meerdere kampeer- en overnachtingsmogelijkheden.

Wanaka Vinkje

Wanaka is te bereiken via de zuidelijke kant van de West Coast. De plaats staat bekend om het prachtige meer dat omringd is door bergen. In Wanaka worden veel watersporten gedaan zoals zeilen, kajakken en paddelsurfen. Je kan hier prachtige wandel- en fietsgebieden vinden, zoals Roy’s Peak, persoonlijk één van mijn favoriete hikes in Nieuw Zeeland. Vanuit Wanaka zijn meerdere wintersportgebieden te bereiken.

Nelson

Nelson is te bereiken via de noordelijke kant van de West Coast. Er is veel te beleven in Nelson vanwege de prachtige landschappen en de creatieve mensen. Je kan genieten van de mooie stranden, er zijn meerdere hikes te doen en je kan hier kajakken. Nelson staat ook bekend om de grote hoeveelheid artiesten, daarom vind je hier veel galeries en studio’s.

Makoha tips

Met de auto

Niet iedereen heeft de optie om de West Coast te bezoeken met de auto, maar als je die kans wel hebt raad ik het sterk aan! De West Coast is een prachtige plek om te rijden met veel bijzondere stops onderweg. Zo kan je stoppen bij afgelegen stranden, watervallen, meren en nog veel meer. Neem vooral een kijkje op de Campermate app, die geeft duidelijk aan wat leuke stops zijn onderweg en heeft mij flink geholpen om de mooiste plekjes te zien! Lees hier over hoe je een auto of camper kan huren.

Andere bestemmingen in de buurt van West Coast

Abel Tasman

Queenstown

Christchurch

You don't have permission to register