Niewste blog posts
Top
Marlborough Nieuw Zeeland

Marlborough

Zuidereiland

Marlborough is een gebied in het noordoosten van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Dit gebied staat bekend om de vele wijngaarden en de Marlborough Sound. Marlborough Sound is een uitgebreid netwerk van, door de zee opgeslokte, valleien. Je kan de Sound verkennen met boottochten, kajaktours of doe een hike langs de kust. De voornaamste plaatsen in dit gebied zijn Picton en Blenheim.

Kaart Nieuw Zeeland

Marlborough Nieuw Zeeland

Bezienswaardigheden

Wijn en eten Vinkje

84% van de Sauvignon Blanc druiven van Nieuw Zeeland wordt in Marlborough verwerkt, het wordt daarom ook wel de Sauvignon Blanc Capital genoemd. Daarnaast zijn er veel Pinor Noir druiven te vinden in dit gebied en ook vind je hier lekkere Chardonnays en Rieslings. Je kan van deze wijnen genieten in één van de vele wijngaarden of in een lokaal restaurant. Maar dit gebied is niet alleen bekend vanwege de wijnen maar ook vanwege het heerlijke eten. Veel getalenteerde chefs uit de hele wereld komen naar Blenheim voor de goeie kwaliteit van de producten. Zorg er daarom voor dat je lekker geniet van het eten en drinken in dit gebied. 

Queen Charlotte track

De Queen Charlotte Track is een 70 km lange wandel/fiets route in de Marlborough Sound. Deze route brengt je langs mooie kusten en door inheemse bossen. Onderweg kan je ook wilde dieren zien zoals zeehonden en dolfijnen. Lopend doe je er 3 tot 5 dagen over. Het mooie aan deze hike is dat je het zo moeilijk kan maken als je zelf wilt. Er zijn meerdere bedrijven die georganiseerde hikes organiseren, maar er zijn ook organisaties waarbij je op eigen houtje loopt maar zij helpen met al het andere zoals het regelen van accommodatie, lunchpakketten en ze kunnen zelfs je baggage vervoeren voor je. Kijk hier voor meer informatie over de route, accommodatie opties, vervoer en nog veel meer.


Cruise Marlborough sound

Cruise door de 1500 km lange kronkelende kustlijn van de Marlborough Sound en ontdek afgelegen baaien en historische locaties. Bezoek de Marine reservaten en natuurgebieden waar je inheemse dieren kan zien, waaronder de Kiwi. Er zijn veel verschillende boottochten te doen, je kan bijvoorbeeld een Seafood Cruise doen waarbij je verse zalm en mosselen kunt proeven met lokale wijnen. Ook kan je boottours doen waarbij je op zoek gaat naar wilde dieren zoals dolfijnen, zeehonden en zeevogels. Je kan zelfs met een Mail Cruise mee, dit is een boot die post bezorgt aan mensen die op afgelegen plekken wonen.

Blenheim Vinkje

Blenheim is dé plek om de wijngaarden te bezoeken in het gebied. Er zijn er namelijk meer dan 30 in de buurt van dit dorp. Je kunt een tour doen die je langs meerdere wijngaarden brengt, maar je kan ook een fiets of auto huren en er zelf op uit gaan. Het merendeel van de wijngaarden bieden rondleidingen aan en krijg je de kans om wijnen te proeven. Blenheim staat ook bekend om het goede eten, veel lokale gerechten worden gebruikt in de restaurants. Er loopt een rivier door het dorp dat het een leuke uitstraling geeft en er zijn meerdere wandelmogelijkheden in de buurt. 

Picton

Picton is de havenstad waar de veerboten van het Noordereiland arriveren en het is dé plek om de Marlborough Sound te verkennen. Het dorp zelf is erg schattig met een leuke boulevard met veel cafés, restaurants, galeries en leuke winkeltjes. Er zijn meerdere hikes te doen in de buurt, waaronder de bekende Queen Charlotte Track.

Excursies

Hoe kom je er

Marlborough ligt in het noordoosten van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland en is op meerdere manieren te bereiken. Je kan vanaf hier gemakkelijk zowel de west- als de oostkust van het Zuidereiland bereizen en vanuit hier vertrekken ook meerdere bussen. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven vind je bij Christchurch, dat is ongeveer vier en een half uur rijden. De dichtstbijzijnde luchthaven voor binnenlandse vluchten bevindt zich in Blenheim. Marlborough is ook met de veerboot te bereiken vanuit Wellington, je komt dan aan in Picton.

Dagtrips

Rangitoto Ki Te Tonga (D’Urville island)

D’Urville island is een eiland in de Marlborough Sound, het is een rustgevende plek met maar 50 inwoners. Dit is een geweldige plek om in alle rust van de natuur te genieten. Je kan hier heel goed wandelen, fietsen, vissen en kajakken. Dit eiland is vrij van ratten en andere schadelijke dieren, dat is de reden waarom er nog veel inheemse vogels zoals de Weka, Tui en Kaka leven. Dolfijnen en zeehonden worden vaak gespot bij dit eiland. Het eiland is alleen te bereiken met een watertaxi. Je kan wel op het eiland overnachten maar er is maar een beperkt aantal slaapplaatsen dus zorg ervoor dat je van te voren boekt.

Kaikoura Vinkje

Kaikoura ligt ten zuiden Van Marlborough, op zo’n anderhalf uur rijden vanuit Blenheim. Het is een prachtige rit die je door veel verschillende landschappen brengt. Kaikoura staat bekend om de mogelijkheid om zeedieren te spotten, er zijn daarom veel dolfijnen-, walvis- en zeehondentours. Als je geluk hebt, is het ook mogelijk om zonder tour deze dieren te zien. Zo is er bijvoorbeeld een wandelroute die langs de kust gaat, waardoor de kans erg groot is dat je ze vanaf land kan zien. Er zijn ook een paar stops langs de weg als je naar Kaikoura rijdt waar je meestal zeehonden aan de kust kan zien liggen.

In 2016 was er weer een aardbeving op het Zuidereiland, dit heeft in Christchurch niet veel schade aangericht maar Kaikoura heeft hier flink veel last van gehad. Wegen lagen open, het treinspoor was kapot en veel zeedieren zijn toen weggegaan omdat de kust vernietigd was en hun eten verdwenen was. Inmiddels zijn de wegen en het spoor weer hersteld en ook zijn de meeste dieren terug en dus draaien alle tours weer. Er zijn wel nog steeds wandelroutes afgesloten vanwege de schade, dus hou de actuele informatie goed in de gaten voordat je er zelf op uit gaat.

Nelson Vinkje

Nelson ligt het dichts bij het Abel Tasman National Park daarom verblijf je meestal daar als je het park bezoekt. Er is veel te beleven in Nelson. Het landschap is prachtig en vanwege de grote hoeveelheid artiesten vind je hier veel galeries en studio’s. Daarnaast kan je hier genieten van de mooie stranden, er zijn meerdere hikes te doen en ook hier kan je kajakken.

Kaart Nieuw Zeeland

Marlborough Nieuw Zeeland

Gratis e-book: tips voor reizen in Nieuw Zeeland

Gratis e-book Nieuw Zeeland

Andere bestemmingen in de buurt van Marlborough

Abel Tasman

Christchurch

Wellington

You don't have permission to register