Niewste blog posts
Top
Kaikoura zeehonden in Nieuw Zeeland

Zeedieren in Nieuw Zeeland

Kaikora walvis

Zeedieren in Nieuw Zeeland

Het landschap in Nieuw Zeelands is prachtig, maar hoe zit het met de dieren? Op het land zijn geen grote wilde dieren. De grootste landdieren die je kan vinden zullen waarschijnlijk schapen zijn. Er zijn wel veel verschillende vogels in Nieuw Zeeland, zoals de bekende Kiwi. Maar het zijn voornamelijk de zeedieren die Nieuw Zeeland speciaal maken. Dolfijnen, zeehonden, pinguïns, walvissen en meer. Ze zijn allemaal te vinden in de wateren rond Nieuw Zeeland. Lees hieronder welke soorten er in Nieuw Zeeland leven en waar je ze kan zien.

Dolfijnen

Rondom Nieuw Zeeland zijn negen verschillende soorten dolfijnen te vinden. Niet alleen de Tuimelaar, Hector-, Maui’s-, Dusky- en de gewone dolfijn zijn hier te vinden maar ook de Orka en de Griend. Allemaal zijn ze onderdeel van de dolfijnenfamilie. De Hectordolfijn is de kleinste dolfijn ter wereld terwijl de Orka de grootste is. De Maui’s dolfijn is een ondersoort van de Hectordolfijn. Het is één van de meest zeldzame dolfijnen ter wereld en is alleen te vinden aan de westkust van het Noordereiland van Nieuw Zeeland. Nieuw Zeelanders zijn dol op hun zeedieren én zuinig op het milieu. Daarom werken ze altijd met respect voor de dieren en met zo weinig mogelijk overlast voor het milieu. 

Beste plekken om dolfijnen te zien en met ze te zwemmen

Kaikoura

Kaikoura staat bekend als een goeie plek om zeedieren te zien. Het staat zelfs in de top 10 van beste plekken ter wereld om met dolfijnen te zwemmen. Het is mogelijk om hier de Dusky-, Hector- en de gewone dolfijn te vinden. Als je geluk hebt kan je hier zelfs Orka’s zien, maar dit gebeurt minder vaak. Je zal voornamelijk met de Dusky (ofwel donkergestreepte) dolfijnen zwemmen, dit zijn erg speelse en nieuwsgierige dieren.

Akaroa

Akaroa is de enige plek in Nieuw Zeeland waar je met de kleine Hectordolfijnen kan zwemmen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om niet met ze te zwemmen, maar ze te bekijken vanaf de boot. Een dolfijnentour in Akaroa geeft je meteen de kans om van de prachtige omgeving te genieten. De baai waar je heengaat is omringd door mooie bergen en kliffen. Naast dolfijnen kan je tijdens een tour hier pinguïns, zeehonden en zeevogels zien.

Tauranga

Tauranga in de Bay of Plenty is ook weer een goede plek om met dolfijnen te zwemmen. Het betreft hier de gewone dolfijnen. Dolphin Blue is één van de bedrijven die tours organiseert in Tauranga en zij doen het iets anders dan andere bedrijven. Aan de achterkant van hun boot bevestigen ze een touw waar je al snorkelend aanhangt. Vervolgens gaat de boot met lage snelheid varen. Dit maakt de dolfijnen nieuwsgierig waardoor ze dichterbij zullen komen en om je heen gaan spelen, een bijzondere ervaring!

Bay of Islands

De Bay of Islands is eveneens een goeie plek om dolfijnen te zien, de Bottlenose dolfijn (Tuimelaar) is hier de meest voorkomende. Helaas mag er sinds Augustus 2019 niet meer gezwommen worden met de dolfijnen in dit gebied. Maar je kan ze nog steeds bekijken vanaf de boot, dit mag echter alleen op bepaalde tijden in de ochtend en middag dus hou hier rekening mee wanneer je je reis plant.

Dolfijnen tours

Zeehonden en zeeleeuwen

Rondom Nieuw Zeeland leven onder andere de volgende zeehonden en -leeuwen:

Zeeluipaarden (Leopard Seal)

De Zeeluipaarden leven voornamelijk rondom Antarctica, maar tijdens de herfst en winter verplaatsen ze zich noordelijk waardoor ze soms in Nieuw Zeeland stoppen. Sommige Zeeluipaarden blijven zelfs een jaar of langer in de wateren rond Nieuw Zeeland. In May 2019 zijn de Zeeluipaarden tot officiële inwoners van Nieuw Zeeland verklaart. Dit komt door Owha, een zeeluipaard die al sinds 2012 in Nieuw Zeeland verblijft, onder andere in Dunedin, Bay of Plenty, Auckland and Whangārei. Zeeluipaarden kunnen worden gespot op veel plekken in Nieuw Zeeland, maar voornamelijk op het Noordereiland.

Zuidelijke zeeolifanten (Southern Elephant Seal)

De Zuidelijke Zeeolifanten leven voornamelijk in subantarctische wateren rondom de Campbell en Antipodes eilanden. Dit zijn Nieuw Zeelandse eilanden die ver uit de kust liggen. Af en toe komen de zeeolifanten naar de kust van Nieuw Zeeland. Ze zijn dan voornamelijk te zien in de Catlins op het Zuidereiland en op Stewart Island.

Nieuw Zeelandse Zeeberen (New Zealand Fur Seal)

De Nieuw Zeelandse zeebeer is de meest voorkomende soort zeehond in Nieuw Zeeland. Je kunt deze zeehonden voornamelijk vinden aan de kust van het Zuidereiland bijvoorbeeld bij Kaikoura en de Catlins. Maar ook voor de kust van het Noordereiland ten hoogte van de Bay of Islands komen ze voor. Ook al bevinden deze zeehonden zich voornamelijk aan de kust, ze staan er ook bekend om dat ze door achtertuinen van bewoners dwalen.

Als je deze dieren wilt zien dan kan dat in: Milford Sound, the Catlins en Otago Peninsula (beiden in de buurt van Dunedin), Sinclair Head (bij Wellington), Abel Tasman, Akaroa (bij Christchurch) en Marlborough sound. Je kunt zelfs met ze zwemmen in Kaikoura tijdens een tour.

Nieuw Zeelandse Zeeleeuwen (New Zealand Sea Lion)

De Nieuw Zeelandse zeeleeuw is één van de meest zeldzame soorten zeeleeuwen ter wereld. Zoals de naam doet vermoeden leeft deze soort alleen rondom Nieuw Zeeland. Net als de zeeolifanten leven ze voornamelijk in de subantarctische wateren rondom Auckland eiland en de Campbell eilanden. Soms zijn ze te zien voor de kust van Stewart Island, de Catlins en Southland.

Tours om zeehonden te spotten

Pinguïns

Nieuw Zeeland heeft de meeste soorten pinguïns dan elk ander land ter wereld. Dertien van de achttien soorten zijn gespot in Nieuw Zeeland. Drie van deze soorten pinguïns broeden op het vaste land. Dat zijn de Dwergpinguïns, de Geeloogpinguïns en de Fjordlandkuifpinguïn. De Geeloog- en de Fjordlandkuifpinguïns behoren tot de meest zeldzame pinguïns ter wereld, beide leven alleen in Nieuw Zeeland.

De Dwergpinguïn (Little Blue penguins / Fairy penguins)

De Dwergpinguïn is de kleinste pinguïnsoort ter wereld. Deze pinguïns komen ’s-avond en ’s-nachts aan land om te overnachten. Je kan ze vinden in Marlborough Sounds, Akaroa Harbour, Dunedin, Stewart Island en Oamaru. Oamaru wordt ook wel “Penguintown” genoemd want de kleine dwergpinguïns lopen daar ’s-avonds gewoon door het dorp. De pinguïns komen zelfs regelmatig de bar binnenwandelen!

De Geeloogpinguïn (Yellow-eyed penguins)

De Geeloogpinguïn is bedreigd. Deze pinguïns bevinden zich vooral rondom Dunedin, in de Otago Peninsula en de Catlins. Maar ze komen ook voor in Oamaru en op Stewart Island.

De Fjordlandkuifpinguïn (Fiordland Crested penguins)

De Fjordlandkuifpinguïns leven alleen rondom het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Ze zijn te vinden in de regenwouden rondom Haast (Westcoast), Lake Moeraki (Westcoast), Stewart Island en Fiordland.

Waar kan je pinguïns zien in Nieuw Zeeland

De beste plekken om deze, en de andere soorten, pinguïns te spotten zijn: The Banks Peninsula (Akaroa), Oamaru, Dunedin, Marlborough Sounds, Stewart Island, Lake Moeraki (Westcoast), Timaru (in de buurt van Oamaru) and The Catlins. Wees voorzichtig wanneer je naar deze dieren op zoek gaat. Op veel plekken zijn er speciale uitkijkplatformen, gebruik deze alsjeblieft. Zo geef je de dieren genoeg ruimte anders durfen de pinguïns niet aan land te komen. Zie hieronder een paar excursies waarmee je de kans hebt om de pinguïns te zien.

Walvissen

Rondom Nieuw Zeeland zijn veel verschillende soorten walvissen te vinden. Bijna de helft van alle walvissoorten zijn wel eens in Nieuw Zeeland gezien. Deze soorten walvissen zijn onder andere: Blauwe Vinvis (Blue whale), Bultrug (Humpback whale), Zuidkaper (Southern Right whale), Potvis (Sperm whale), Brydevinvis (Bryde’s whale), Noordse Vinvis (Sei whale), Antarctische dwergvinvis (Minke whale), enz. Lees hieronder waar je deze walvissen kan vinden.

Beste plekken om walvissen te zien

Kaikoura

Kaikoura is de enige plek ter wereld waar je gigantische potvissen kan zien tijdens een tour. De potvissen kunnen het hele jaar door gespot worden aan de kust voor Kaikoura. Tijdens de wintermaanden (juni – augustus) kunnen de Bultrugwalvissen, Grienden (Pilot whales), Blauwe walvissen en Zuidkapers ook worden gezien in dit gebied. De beste manier om dit te doen is met een boot- of helikoptertour.

Hauraki Gulf

De Hauraki Gulf ligt aan de oostkant van het Noordereiland, ten hoogte van Auckland. In dit gebied heb je een grote kans om walvissen te zien en daarom zijn er ook georganiseerde tours vanuit Auckland. De Noordse Vinvis, Antarctische dwergvinvis en Grienden komen hier voor maar tijdens een tour in dit gebied is het ook mogelijk om dolfijnen te spotten.

Bay of Islands

In de Bay of Islands zijn ook regelmatig walvissen te zien, er zijn hier echter geen tours. Hou dus goed je ogen open als je een boottocht maakt of gaat kajakken/kanoën. De Brydevinvissen zijn hier te zien tussen mei en juli. Ook heb je kans om Grienden, Bultrugwalvissen en Blauwe Vinvissen te zien.

Bay of Plenty

In de wateren rondom de Bay of Plenty bevinden zich ook verschillende walvissen. Voor de kust van Whakatane (een plaats ten zuiden van Tauranga) ligt Whale Island. Whale Island is een populaire plek bij duikers vanwege het koraal en de vele vissen. Om diezelfde reden is het ook populair bij walvissen. De Antarctische dwergvinvissen (Minke whales) en Grienden (Pilot whales) worden hier gespot. Tijdens een tour in dit gebied heb je ook de kans om dolfijnen en zeehonden te zien.

Marlborough Sounds

Tevens zijn in de Marlborough Sounds walvissen te zien, dit is echter minder voorkomend. In juni en juli zijn de Baleinwalvissen te zien. Dit zijn een bepaalde soort walvissen. Ondere andere de Blauwe Vinvis en de Bultrug vallen hier onder. In de Marlborough Sounds zijn tussen oktober en maart ook de Killer Whales (Orka’s) te zien, maar eigenlijk is dit een dolfijnensoort.

Walvistours

Gratis e-book: tips voor reizen in Nieuw Zeeland

Gratis e-book Nieuw Zeeland

Post a Comment

You don't have permission to register