Vogels in Nieuw Zeeland
Kiwi
De Kiwi is de meest bekende inheemse vogel van Nieuw Zeeland. Dit komt omdat het een nationaal icoon is en de Nieuw Zeelandse inwoners worden ook wel Kiwi’s genoemd. De Kiwi is een loopvogel, hij kan dus niet vliegen, hij heeft slechte ogen, maar een hele sterke reukzin. Deze vogels zijn niet makkelijk te vinden in Nieuw Zeeland. Dit komt omdat hij ernstig bedreigd is, maar ook omdat ze ’s nachts actief zijn en erg schuw. Voor veel toeristen staat een Kiwi zien toch hoog op hun lijstje. Ik leg hieronder uit waar deze vogels in het wild te vinden zijn en waar ze in gevangenschap te zien zijn.
In het wild
De Kiwi leeft in afgelegen bosgebieden, meestal in holle stammen of andere holle plekken. Als je zelf op zoek gaat naar de beestjes zorg er dan voor dat je erg stil bent, de vogels zijn namelijk erg schuw en geluid schrikt ze af. Op sommige plekken kan je ook een betaalde nachttour doen om samen met experts op zoek te gaan naar de Kiwi, waardoor de kans dat je ze ziet een stuk groter is. De beste plekken om ze te zien zijn:
- Kapiti Island
- Stewart Island
- Trounson Kauri Park (Northlands)
- Waipoua forest (Northlands)
- Arthur’s Pass (je hoort ze hier meer dan je ze ziet)
In gevangenschap
De plekken die ik hieronder benoem zijn plekken waar de Kiwi in gevangenschap leven. De Kiwi’s worden hier verzorgd om later uitgezet te worden of ze worden in gebieden gehouden met ruimte om te leven zoals in Zealandia, in Wellington, dit is een gigantisch reservaat waar veel inheemse dieren in het “wild leven”. Je kan hier een avondtour nemen om onder andere naar Kiwi’s te zoeken. Andere reservaten waar je de kiwi kan zien:
- Kiwi House (Northlands)
- Willowbank (Christchurch)
- Tongariro Forest Kiwi Sanctuary (in de buurt van Taupo)
- Orokonui Ecosanctuary (Dunedin)
Tui
De Tui is een andere bekende vogel in Nieuw Zeeland. Deze vogel is voornamelijk bekend vanwege de geluiden die ze maken, deze zijn namelijk heel ongewoon. Mensen omschrijven het geluid als fluiten, kakelen, gorgelen, hoesten, grommen of piepen. Deze slimme vogels kunnen ook het geluid van andere vogels nadoen. De Tui is te herkennen aan de witte veren op hun keel, verder zijn ze voornamelijk zwart. Deze vogels zijn veel voorkomend in Nieuw Zeeland en je kan ze dan ook op veel plekken zien en horen.
Wist je dat…
er een biertje is vernoemd naar de TUI? Probeer de lager zelf in Nieuw Zeeland!
Kea
Misschien heb je al eens van de Kea gehoord, dit zijn slimme vogels die mensen nog wel eens lastig vallen. De Kea is een papegaai die alleen op het Zuidereiland leeft. Het is de enige papegaaiensoort die in alpine gebieden leeft. Ze worden bijvoorbeeld vaak gespot tijdens het skiën, maar ook op de route naar Milford Sound. Naast slim zijn deze vogels ook nieuwsgierig. Hierdoor hebben ze nieuwe “vaardigheden” geleerd om te overleven, zo kunnen ze deuren en ramen openen om eten uit huizen te halen. Ook vinden ze het leuk om auto’s aan te vallen, ze trekken aan antennes en pikken aan het rubber van de autodeuren. Het zijn prachtige dieren om in het wild te zien, helemaal als je ze ziet vliegen (de onder kant van hun vleugels is mooi oranje). Maar wees voorzichtig, zorg ervoor dat je spullen goed opgeborgen zijn en voer ze niet. Het eten van mensen is niet goed voor hun en kan ze erg ziek maken.
New Zealand Bellbird
De New Zealand Bellbird wordt ook wel gewoon Bellbird genoemd of Korimako, door de Maori. Deze vogel komt veel voor op zowel het Noorder- als het Zuidereiland. Het is een kleine vogel met een groene borst. Deze vogels eten graag honing, maar ook fruit en insecten. De vogels hebben een leuk geluid dat verschilt per locatie waar ze leven.
Tomtit
Er zijn vijf ondersoorten van de Tomtit in Nieuw Zeeland, allen hebben de naam van het gebied waar ze leven. Zo heb je de North Island, South Island, Snare Islands, Chatham Islands en de Auckland Islands Tomtits. Deze vogels zijn in veel plekken in Nieuw Zeeland te vinden. De Tomtit is een kleine vogel van maar 13 centimeter met een groot hoofd. De Noordereilandse Tomtit heeft een zwart hoofd met een witte borst, terwijl de Zuidereilandse Tomtit een geel met witte borst heeft. Alle soorten hebben een witte stip achter hun vleugels.
Weka
De Weka is nog een Nieuw Zeelandse vogel die niet kan vliegen. De Weka is net zo groot als een kip en heeft karamel met zwart gestreepte veren. Ze hebben een sterke snavel, stevige dinosaurusachtige poten en rode ogen. Deze vogel wordt vaak aangezien voor een Kiwi door toeristen, maar ze zijn erg verschillend. De Weka is actief overdag in tegenstelling tot de Kiwi. De Kiwi is erg verlegen, de Weka daarentegen steelt graag spullen van mensen. Zo hoor je vaak dat ze telefoons, chips, ondergoed of zelfs schoenen hebben meegenomen. Ook bemoeien ze zich graag met tuinieren, vers geplante groenten halen ze er met plezier uit voor hun eigen gebruik.
De North Island Weka is niet veel voorkomend, maar leeft in Auckland, Northlands, Bay of Plenty, Waikato en Wellington. De Weka die je het makkelijkst kan zien is de Westerse Weka, hier zijn er namelijk veel meer van. Deze Weka leeft aan de westkust van het Zuidereiland in Abel Tasman, West Coast en Fiordland. Stewart Island heeft z’n eigen Weka soort: de Stewart Island Weka.
Kaka
De Kaka is een papegaai die hoog in de bomen leeft. Deze papegaaien leven op zowel het Noorder- als het Zuidereiland en andere NZ eilanden. De Kaka is in grootte vergelijkbaar met de Kea maar heeft een andere kleur en ze leven in andere gebieden. De Kaka heeft een bruin/olijfkleurige kleur veren met een rode onderkant. Ook van deze vogels zijn er ondersoorten zoals de Noordereiland Kaka en Zuidereiland Kaka. Bij beide soorten is een daling in aantallen te zien door boskap en door roofdieren. De Noordereiland Kaka kan gezien worden op de Little en Great Barrier Islands, Kapiti Islands en in Wellington. Ze zijn namelijk in 2001 vrijgelaten uit Zealandia en leven sindsdien in Wellington. De Zuidereiland Kaka kan gezien worden in Nelson, de West Coast, Fiordland en Stewart Island.
Wist je dat…
Kaka papegaai betekent in Maori.
Kakapo
De Kakapo is ook een papegaai. Deze vogel wordt ook wel de vreemdste papegaai ter wereld genoemd. Deze papegaai kan niet vliegen, heeft een hoofd als een uil, loopt als een eend en is de dikste papegaai ter wereld. De Kakapo is ernstig bedreigd en rond 1995 waren er nog maar ongeveer 50 vogels in Nieuw Zeeland. De vogels zijn toen verplaatst naar ziekte- en plagenvrije eilanden in Nieuw Zeeland waar ze zich weer hebben kunnen voortplanten. Ze leven nu op ongeveer vijf eilanden: Codfish, Maud, Little Barrier, Chakly en Anchor Island.