Niewste blog posts
Top
Tekapo zonsondergang

11 daagse rondreis over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland, deel 1

The Catlins Nieuw Zeeland

11 daagse rondreis over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland, deel 1

Vandaag schrijf ik een persoonlijk reisverslag over een 11-daagse trip die ik heb gemaakt over het Zuidereiland. Ik woonde toendertijd in Christchurch dus dat is het startpunt en het eindpunt van de reis. Tijdens deze roadtrip heb ik voornamelijk overnacht op goedkope/gratis campings. Sommige nachten sliepen we achter in mijn auto (die ingericht was voor dat doel) en andere keren sliepen we in een tent. Hieronder vertel ik over alle locaties waar wij zijn geweest, waar we de nachten doorgebracht hebben en de highlights van de reis.

Dag 1

Onze eerste stop was Tekapo, wat een schitterende plek! Tekapo staat bekend om het prachtig, helderblauwe meer: Lake Tekapo. Maar Tekapo staat ook bekend om de donkere nachten waarin je heel goed sterren kan kijken. Dit laatste was dan ook de reden dat wij hadden besloten om hier een nachtje te blijven. Deze roadtrip was begin oktober toen de nachten nog best koud waren dus hadden wij besloten om naar The Springs te gaan. Dit is een betaald warmwaterbad in Tekapo. Hier hebben wij heerlijk gebadderd in het warme water terwijl we van het prachtige uitzicht genoten. Het was vroeg donker en daardoor konden we nog wat sterren kijken vanuit het warme bad. Twee mensen bij ons in het bad waren experts in sterren kijken en vertelden ons welke sterren en planeten we zagen. Het was een geweldige ervaring!

Wij sliepen in de auto op de Lake MacGregor Campsite, dit is een goedkope camping niet te ver buiten het dorp.

Dag 2

De volgende dag gingen we onderweg naar Queenstown, maar tussendoor maakten we nog wat stops. De eerste stop na Tekapo was bij Lake Pukaki. Dit meer is net zo mooi blauw als Tekapo, maar vanaf dit meer kan je Mt Cook zien. Mt Cook is Nieuw Zeelands hoogste berg. Het is oprecht een waanzinnig uitzicht, adembenemend! 

Wij wilden natuurlijk wel wat dichterbij Mt Cook komen dus zijn wij naar het dorp gegaan. Vanaf daar hebben wij de Hooker Valley Track gelopen. Dit is een makkelijke route van ongeveer 3 uur. Tijdens deze wandeling zie je uiteraard Mt Cook, maar ook meerdere gletsjermeren, prachtige rivieren en andere bergen. Persoonlijk vind ik dat deze hike de mooiste uitzichten biedt voor de minste moeite. De hele route is erg vlak en goed onderhouden. Ik raad deze hike echt aan iedereen aan! Lees hier meer over mijn andere favoriete daghikes in Nieuw Zeeland.

Na Mt Cook zijn we doorgereden naar Queenstown waar we overnachtten in de Haka Lodge. Dit is een backpackers hostel in het centrum van Queenstown. Persoonlijk vond ik dit een heel fijn hostel met stevige bedden, je eigen leeslampje, oplader, gordijntje en opbergruimte. ’s Avonds hebben we genoten van de bekende Ferg Burger. Tip: Bestel je burger over de telefoon, je kan hem dan meestal na 15 minuten ophalen en hoef je niet in de lange rij te staan 🙂

Dag 3

Dag drie was voornamelijk een reisdag waarin we naar Milford Sound zouden rijden. Het weer was erg slecht en we reden voornamelijk in de regen. Toen we in Te Anau waren aangekomen hebben we gevraagd naar de weersomstandigheden en de snelweg-situatie in Milford Sound. Een deel van de snelweg wordt namelijk soms afgesloten vanwege slecht weer. Helaas was dit ook nu het geval. Ze wisten nog niet zeker of de snelweg die dag of de komende dagen open zou gaan. Wij wilden toch heel graag naar Milford Sound en het Fiordland National Park in dus besloten we toch verder die kant op te rijden, voor hoe ver dat ging. In het Fiordland National Park hebben we nog een paar stops gemaakt voordat we in de auto kampeerden (het regende te hard voor een tent) op de Kiosk Creek Campsite.

Dag 4

De volgende dag werden we wakker en keken meteen naar de situatie op de snelweg. De snelweg was merendeels open maar de Homer Tunnel was nog dicht. Er stond wel dat hij waarschijnlijk open zou gaan in de middag. Om de tijd te overbruggen hebben we veel stops gemaakt bij meren, watervallen en wandelroutes gelopen. Lees hier meer over stops onderweg naar Milford Sound. ’s Middags ging dan inderdaad de tunnel open en we gingen onderweg naar Milford Sound! 

Aangekomen in Milford Sound hebben we een boottocht gemaakt, en wat voor één! Aangezien het de dagen ervoor veel geregend had waren er overal watervallen te zien, het was te gek! Daarnaast hebben we alle vier de seizoenen meegemaakt op de boot, je kon het niet bijhouden. Tijdens het genieten van het fjord hebben we zeehonden gezien. Het was een onwijs leuke boottocht en ik raad ook iedereen aan om op die manier het fjord te bewonderen. 

Omdat we op de heenweg al veel stops hadden gemaakt, besloten we op de terugweg door te rijden. We wilde namelijk helemaal naar de zuidoostkust van het Zuidereiland. We zijn uiteindelijk in Tuatapere uitgekomen en verbleven in de Last Light Lodge and Cafe. Zoals de naam al zegt is het een lodge, maar je kan ook voor een klein bedrag je tentje opzetten. Het was tijd voor een lekkere warme douche! 

Dag 5

Caving Nieuw Zeeland

De volgende ochtend hadden we een leuke activiteit in de planning: een grot met glimwormen verkennen! Dit hebben we gedaan in de Clifden Limestone Caves. Dit is een grot die open is voor iedereen, dus helemaal gratis. Wij gingen op pad, met onze zaklampen en mobieltjes door de donkere grot. Er was een route uitgezet die je naar de andere kant van de grot zou brengen. Het was een erg interessante route. Soms moesten we kruipend door openingen heen, springen over water of klimmen, zoals op de foto. Het was een heel avontuur! Bijna de hele route zagen we glimwormen maar in de laatste kamer hebben we onze tijd ervoor genomen. We zochten een goed plekje om te zitten en deden onze lichten uit. Hoe langer het donker was hoe meer glimwormen er oplichtten. Op veel plekken in Nieuw Zeeland betaal je veel geld om deze wormen te zien, maar ze zijn op meerdere plekken gewoon helemaal gratis te bewonderen. Lees hier de blog over glimwormen in Nieuw Zeeland.

Na ons grotbezoek gingen we verder op weg naar de oostkust. Onze volgende stop was Bluff. Hier zijn we naar Bluff Lookout Point gereden. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over het gebied. Ook zijn we naar Stirling Point gegaan voor dit bekende plaatje. 

Stirling Point Nieuw Zeeland

Daarna reden we verder naar het Catlins Conservation Park. Er loopt hier een mooie route waar je de tijd voor moet nemen, er zijn namelijk veel stops onderweg. Onze eerste stop was Waipapa Lighthouse waar we heel veel geluk hadden. Wij zagen namelijk een zeeleeuw op het strand liggen! Daarna gingen we verder naar Slope Point, het meest zuidelijke punt van Nieuw Zeeland. We sliepen die nacht ook in de Catlins zodat we de volgende dag nog meer van het park konden zien. Wij zijn bij Weir Beach Reserve uitgekomen, dit is een gratis camping met een mooi uitzicht.

Dag 6

Op dag 6 ging onze verkenning van de Catlins verder. Zo zijn we onder andere naar Curio Bay geweest, hebben we de McLean Falls bewondert en van het uitzicht bij Florence Hill Lookout genoten! Wil je meer weten over deze stops en andere, lees hier meer over The Catlins.

Na de Catlins zijn we doorgereden naar Dunedin, waar we de nacht doorgebracht hebben. Deze keer hebben we met de tent op een iets duurdere camping gestaan: Dunedin Holiday Park & Motels. In de buurt van Dunedin zijn namelijk niet veel gratis of goedkope campings te vinden.

Bekijk ook deze bestemmingen

Deel 2

Er is zo veel te vertellen over deze rondreis op het Zuidereiland dat ik heb besloten om het in twee delen te schrijven. In het tweede gedeelte vertel ik onder andere meer over Dunedin, de West Coast en Arthur’s Pass. Lees hier deel twee van de rondreis over het Zuidereiland.

Post a Comment

You don't have permission to register