Niewste blog posts
Top
Blauwe penguïns Oamaru

Dagtripje naar Oamaru

Wandeling Timaru

Dagtripje naar Oamaru

Ik heb lange tijd in Christchurch gewoond en heb vanuit daar veel plekken op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland ontdekt. Zo ben ik onder andere voor een nachtje naar Oamaru gegaan. Oamaru is een klein dorpje dat tussen Christchurch en Dunedin ligt. Dit dorp is bekend om de kleine blauwe pinguïns die ’s avonds door het dorp lopen, dit is ook de reden dat ik hier heen ben gegaan.

De route ernaartoe

Begin Augustus ben ik, in mijn weekend, naar Oamaru gegaan. De route van Christchurch naar Oamaru is maar drie uurtjes, wat makkelijk te doen is. Ik had mijn eigen auto dus was het een kwestie van instappen en gaan. Ik wilde niet dat hele stuk in één keer rijden dus besloot ik om te stoppen in Timaru voor een wandeling langs de kust. Mijn beginpunt was bij Caroline Bay Camping Place en vanuit daar ben ik naar het noorden gelopen. Zo kom je onder andere langs een vuurtoren en ook heb je de kans om zeedieren te zien, zoals pinguins en zeehonden. Ik had hier helaas niet veel geluk mee en heb geen dieren gezien. Nadat ik op een bankje had geluncht ben ik doorgereden naar Oamaru.

Aangekomen in Oamaru

Aangezien ik te vroeg was aangekomen en nog niet kon inchecken ben ik naar de Bushy Beach Track gegaan. Dit is een korte wandeling naar een hutje boven op een berg vanuit waar je zicht hebt op een strand. Op dit strand kan je de zeldzame Geeloogpinguïn zien en ook zeehonden. Zorg ervoor dat je een verrekijker meeneemt want het strand is ver weg. Helaas had ik er geen bij me en kon het strand niet goed zien. Ik heb wel wat zeehonden kunnen spotten. De beste tijd om hierheen te gaan is aan het eind van de middag, net voor  zonsondergang, wanneer de pinguïns terug het strand op komen na een dag vissen. 

Na de wandeling was het tijd om in te checken bij Swaggers Backpackers. Dit hostel was me aangeraden door een collega van mij in Christchurch. Zij had gezegd dat het haar vreemdste  maar ook leukste ervaring was in een hostel, ik was benieuwd! Toen ik aankwam vertelde Agra (de eigenaresse) mij dat ik de enige was die had geboekt voor die nacht. Augustus is laagseizoen in dit gebied dus dat was niet heel gek. Aangezien het ook winter was zei ze dat het te duur was om het hele huis warm te houden dus kon ik haar persoonlijke woonkamer en keuken gebruiken in plaats van de gedeelde. Ook was mijn kamer niet verwarmd, maar ik had wel een elektrische deken. Ze vertelde me dat ze me graag het dorp mee wilde innemen om mij de beste plekken te laten zien waar ik de kleine blauwe pinguïns kon vinden. 

Ze bracht me naar de waterkant en vertelde dat de pinguïns hier het dorp binnenkomen wandelen. Langs de Esplanade, Wansbeck st, Tyne st en omliggende steegjes, hier zie je her en der gaten in de gebouwen waar de blauwe penguins nestelen. Ze vertelde ook dat de pinguïns soms zelfs de bar in lopen. Op dit tijdstip waren ze er nog niet, ze zouden pas later komen. Teruggekomen in de hostel raakte ik aan de praat met haar en vertelde ze me over haar leven. Hoe haar zoons ver weg woonde en ze al lang geleden gescheiden is. Ze klonk eenzaam. Toen ik haar later vertelde dat ik uit eten ging nodigde ze zichzelf uit. Samen gingen we de stad in om te kijken waar we konden eten. Het was een rare maar gezellige avond.

Na het eten ben ik teruggegaan naar de waterkant om de pinguïns te zien. Ik heb er veel gezien! Voornamelijk rond Wansbeck street. Neem een zaklamp mee want er is geen licht hier en je moet oppassen dat je niet op ze gaat staat. Helaas ben ik de meeste foto’s van deze pinguïns kwijt geraakt, maar gelukkig heb ik de herinneringen nog. Het was een geweldige ervaring die ik iedereen aanraad! Wil je meer leren over deze bijzondere dieren, dan kan je ook een avondtour doen met een deskundige die je meer zal vertellen over het leven van de pinguïns en het belang van hun behoud. Kijk hier voor meer informatie of om te boeken.

Toen ik terugkwam in de hostel had Agra koekjes gebakken. Na nog een beetje gepraat te hebben ging ik lekker slapen onder mijn verwarmde deken.

De volgende dag

De volgende dag ging ik Oamaru zelf nog een beetje verkennen. Het is een erg schattig dorp met victoriaanse invloeden. Harbour St waar je ’s avonds de pinguïns kan zien is ook overdag een erg leuke straat. Steampunk HQ is een leuke attractie, dit is een interactief museum met een verzameling van retro-futuristische sci-fi kunst, films, sculpturen en geluid. Als je van kaas houdt is Whitestone Cheese Factory leuk. Whitestone Cheese is namelijk een bekroond kaasmerk in Nieuw Zeeland. In deze fabriek kan je zien hoe de kaas gemaakt wordt en natuurlijk kan er ook geproefd worden. Na nog een rondje door de stad gelopen te hebben ging ik weer onderweg naar Christchurch. Ook op de terugweg ben ik gestopt in Timaru, deze keer om een wandeling te maken door Centennial Park. Dit is een groot park aan de rand van de stad. Dit park heeft veel wandelpaden, je kan dus zelf kiezen hoe lang je hier gaat wandelen. 

Kaart Nieuw Zeeland

Kaart Oamaru Nieuw Zeeland

Post a Comment

You don't have permission to register