Niewste blog posts
Top
Te Araroa, Nieuw Zeeland

Wandelen in Nieuw Zeeland: Te Araroa

Te Araroa, Nieuw Zeeland

Wandelen in Nieuw Zeeland: Te Araroa

Te Araroa is de langste wandeling in Nieuw Zeeland en loopt van het noorden van het Noordereiland (Cape Reinga), naar het zuiden van het Zuidereiland (Bluff). Het is een unieke route die je langs prachtige onbewoonde plekken brengt, maar ook door steden, wilde bossen en alles ertussen in. De wandelroute is in totaal zo’n 3000 km lang, je kunt deze aaneengesloten lopen of op verschillende plekken op de route meerdere dagwandelingen doen. In deze blog praat ik over de voorbereidingen van een “thru-walk” zoals ze dat noemen, iemand die de hele wandeling in één keer gaat hiken.

Kaart Nieuw Zeeland

Te Araroa Nieuw Zeeland

Hoe lang duurt het

Het is handig om van tevoren te weten hoe lang de hike is, om te kijken of je dit echt wilt. Dit is een hike waarvoor je goed voorbereid moet zijn en die je niet zomaar spontaan kan doen. De “thru-walk” duurt tussen de 50 tot 80 dagen per eiland, dus dan kom je uit op 3,5 tot 5,5 maanden in totaal. Hoe lang je erover zult doen ligt aan jouw fitheidsniveau, vasthoudendheid, het weer en hoe snel je wilt gaan. 50 dagen per eiland is erg snel en hiervoor moet je heel fit zijn en ook een beetje geluk met het weer hebben. 80 dagen per eiland is als je het rustig aan doet, bijvoorbeeld door langer in steden te blijven of omdat je jouw fitheid wilt opbouwen tijdens het wandelen.

Hoeveel kost het

Mensen die de thru-hike hebben gedaan zeggen dat je tussen de NZ$7,000 en NZ$10,000 nodig hebt voor 5 maanden, dit komt neer op 4000 tot 5600 euro’s. De uitrusting, accommodatie en eten zijn hierbij inbegrepen maar niet de vlucht naar Nieuw Zeeland toe.

Het is gratis om deze wandeling te lopen, maar ze vragen wel om een donatie voor het onderhoud van de wandelroutes. Ze raden een donatie aan van NZ$500 per persoon voor mensen die de hele Te Araroa lopen en NZ$250 voor mensen die één eiland wandelen. Kijk hier voor meer informatie over de donaties.

Wat is de beste tijd om te starten

Zoals hieronder uitgelegd kan je de hike van het noorden naar het zuiden lopen maar ook in tegengestelde richting. Als je van het noorden naar het zuiden gaat lopen wordt aangeraden om tussen eind september en begin december te starten en niet later dan midden april te eindigen. Niet alleen is het Zuidereiland erg koud in de winter, sommige paden zijn ook gesloten tussen april en oktober. Als je van het zuiden naar het noorden gaat lopen wordt aangeraden om tussen november en januari te starten. Als je liever niet in koud en nat weer wilt lopen, kun je het beste in het midden van deze periodes beginnen. Dus eind oktober/begin november als je naar het zuiden gaat lopen en december/begin januari als je naar het noorden gaat lopen. 

Welke kant op lopen 

De meeste mensen beginnen in Cape Reinga en wandelen naar het zuiden. Hierdoor ben je in de warme zomermaanden op het Zuidereiland. Daardoor zal je hoogstwaarschijnlijk de sneeuw en de “Southland lambing closure” ontwijken (dit is wanneer ze sommige paden sluiten). Als je naar het zuiden loopt zijn ook voor beide eilanden kaarten en gedetailleerde informatie beschikbaar. Als je van het zuiden naar het noorden gaat lopen heb je minder begeleiding op het Noordereiland en moet je zelf kunnen navigeren.

Fithheidsniveau en ervaring

Voor deze hike heb je ten minste een gemiddeld fitheidsniveau nodig, hoe fitter je bent hoe groter de kans dat je hem helemaal uit kan lopen. Als je geen verwondingen oploopt tijdens het hiken zal je fitter worden tijdens de eerste paar weken wandelen. Als je voor de start al fit bent is de kans op blessures kleiner, is het minder zwaar voor het lichaam en zal je er meer van kunnen genieten. Een goed fitheidsniveau is ook belangrijk voor het plannen van de hike, zo zou je op dagen dat het goed weer is meer kunnen lopen en eventuele achterstanden kunnen inhalen.

Naast een goede fitheid heb je ook bepaalde vaardigheden nodig. Dat zijn vaardigheden zoals routes plannen, overlevingstechnieken, navigatie en je moet zelfstandig rivieren kunnen oversteken. Praktische ervaring is hiervoor de beste optie, dus probeer backcountry hikes te doen met ervaren hikers of volg een cursus.

Vergunningen

Voor het grootste deel van deze wandeling heb je geen vergunning nodig. Alleen een klein stukje van de Queen Charlotte Track in het noorden van het Zuidereiland vereist een vergunning. Lees hier meer over deze vergunning. Daarnaast wordt er wel gevraagd of je je wilt registreren als je de Te Araroa gaat wandelen (voor je eigen veiligheid), dit kunt u hier doen.

Visum

Normaal gesproken mogen Nederlanders naar Nieuw Zeeland zonder een toeristenvisum, dan wel met een NZeTA. Met het NZeTA mag je drie maanden in Nieuw Zeeland verblijven, aangezien het wandelen van de Te Araroa meer dan drie maanden duurt, heb je hiervoor wel een toeristenvisum nodig. Met dit visum kan je 9 maanden in Nieuw Zeeland blijven, genoeg tijd dus om deze hike te wandelen. Lees hier hoe je het toeristenvisum kunt aanvragen.

Accommodatie

Tijdens het wandelen van de Te Araroa zal je ontzettend veel hutten tegenkomen waar je kan overnachten. Als je van plan bent om meerdere keren in deze hutten te overnachten raad ik aan om een “Backcountry Hut Pass” te kopen. Deze pas kan je kopen voor 6 of 12 maanden en daarmee kan je in de meeste “serviced huts,” “standard huts” en op kampeerplekken naast de hutten overnachten. Deze pas is te koop bij bezoekerscentra en geselecteerde winkels. Je moet wel altijd een tent meenemen, voor het geval de hutten vol zitten. Lees hier meer over verblijven in hutten. Naast deze officiële hutten, zou het ook kunnen gebeuren dat een “Trail Angel” je een bed aanbiedt. Trail Angels zijn mensen die in de buurt van de route wonen en de hikers graag helpen, dit doen ze door water, eten, een lift of zelfs een bed aan te bieden.

Waar loop je langs

Deze route brengt je langs ontzettend veel mooie en gevarieerde gebieden. Zo wandel je onder andere de bekende Tongariro Crossing en Queen Charlotte Track. Maar je loopt niet alleen door de prachtige natuur, ook zal je langs deze bestemmingen komen:

Benieuwd waar de route nou precies langs komt? Bekijk hier de gedetailleerde kaart. 

Meer informatie

Meer informatie over de Te Araroa kan je vinden op de officiële website. Hier vind je specifieke informatie over de route, kaarten en updates over de status van de route.

Kaart Nieuw Zeeland

Te Araroa Nieuw Zeeland
Click on the photo to enlarge

Gratis e-book: tips voor reizen in Nieuw Zeeland

Gratis e-book Nieuw Zeeland

Comments

  • Franklin

    Thx voor de top info! En… veel plezier met de voorbereidingen :)) !

    Cheers
    Franklin

    reply

Post a Comment

You don't have permission to register