Niewste blog posts
Top
Oesters Nieuw Zeeland

Eten in Nieuw Zeeland

Kaasplankje Nieuw Zeeland

Eten in Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland staat niet echt bekend om hun eten en dat is waarschijnlijk omdat ze niet veel “echt typische Nieuw Zeelandse” gerechten of producten hebben. Maar dat neemt het feit niet weg dat je in Nieuw Zeeland heerlijk kan eten. Nieuw Zeeland is omringd door water en daarom eten ze erg veel vis en schaaldieren. Foodies zullen zich thuis voelen in Auckland en Wellington. Hieronder vertel ik uitgebreid over “bijzonder” eten in Nieuw Zeeland.

Vis en schaaldieren

Noordereiland

Niet veel plekken op het Noordereiland staan bekend als vislocatie, maar Taupo wel. Lake Taupo staat bekend om Forel (Trout), zowel de bruine Forel (Brown Trout) als de Regenboogforel (Rainbow Trout). Je kan zelf gaan vissen of door middel van  het boieken van een tour. Door op een tour te gaan heb je de kans dat ze de vis voor je klaar maken of dat je hem mee kan nemen om hem zelf te bereiden, of door je host te laten klaarmaken. Deze vissen vind je namelijk niet zomaar in de lokale restaurants.

Zuidereiland

De oesters in Bluff zijn een delicatesse in Nieuw Zeeland, deze moet je zeker eten tijdens je reis. Deze grote, sappige oesters groeien langzaam in het koude water van de meest zuidelijke kust van Nieuw Zeeland. Je kunt ze vers bij de kwekerij eten, in een gastronomisch restaurant of tijdens het jaarlijkse Bluff Oyster festival.

Wist je dat Kaikoura “to eat crayfish” (rivierkreeft eten) betekent? En dat kan dan ook zeker in Kaikoura! Nins bin is de favoriete plek om de rivierkreeften te eten, volgens de lokale bewoners. Dit is een “restaurant” die de rivierkreeften serveert vanuit een wit met blauwe camper langs de snelweg. Tijdens het eten kan je genieten van een prachtig uitzicht!

Mosselen zijn ook erg populair in Nieuw Zeeland. De mosselen komen voornamelijk uit het Marlborough gebied. Maar je kan ze op veel plekken in Nieuw Zeeland eten en je kan zelfs een kwekerij bezoeken door middel van een tour. Tijdens zo’n tour leer je over het kweekproces en kan je ze uiteraard ook proeven. De beste manier om ze te eten is met een glas wijn, dus die krijg je er ook bij. Het gebied waar ze de mosselen kweken in de Marlborough Sound ligt ver buiten de route, hier kom je dus niet zomaar, het is daarom wel echt een unieke ervaring!  

Ander eten

Nieuw Zeeland is echt een zuivelland met de hoeveelheid schapen en koeien die ze hebben. Verse kaas is dan ook verkrijgbaar in het hele land. Er zijn veel ambachtelijke kaaswinkels en boerderijen waar je de kaas vers kan kopen. Omdat Nieuw Zeeland ook een wijnland is worden deze vaak samen geserveerd. Je kunt op veel plekken tours doen naar lokale kaaswinkels en boerderijen. 

Nieuw Zeeland is ook een vleesetend land. De populairste producten zijn NZ lamb en NZ venison en dit vind je dan ook op veel plekken in Nieuw Zeeland. In Nieuw Zeeland zijn ze erg gefocust op vlees dat met respect, zorg en passie wordt bereid. Dit proef je. Wil je graag leren hoe het er aan toe gaat op een boerderij in Nieuw Zeeland? Bezoek één van de vele boerderijen of verblijf er in één.  

Noordereiland

De traditionele Maori Hangi maaltijd is één van de maaltijden die echt Nieuw Zeelands is. Rotorua is de bekendste plek in Nieuw Zeeland waar je het kan proeven. De Hangi is een mix van zoete aardappels, normale aardappels, wortel en pompoen dat gecombineerd wordt met varkensvlees, lamsvlees, schapenvlees en kip. Dit wordt dan onder de grond gezet waar ze door de hete stenen gekookt worden, in de “earth oven.” Dit gerecht kan je uitproberen tijdens een tour naar één van de traditionele dorpen rond Rotorua.

Wellington is dé plek voor foodies. Wist je dat Wellington meer eetplekken per hoofd van de bevolking heeft dan New York City. Genoeg opties dus! Het eten in Wellington is ook erg innovatief, Fix and Fogg’s peanut butter, de Chocolate factory en Six Barrel Soda zijn een paar plekken die je moet proberen (alle drie bevinden zich in Hanna’s Laneway). Elke vrijdag- en zaterdagavond is er een avondmarkt vol met eetstalletjes in Cuba street en zondagochtend is er een lokale markt met verse producten tegenover het Te Papa museum.

Auckland is een andere foodies heaven, dat kan ook bijna niet anders als grootste stad van Nieuw Zeeland. In Auckland kan je alles vinden, van sterrenrestaurants tot markten en alles er tussen in. Dus waar moet je beginnen? Probeer een paar van deze restaurants/takeaways: Jervois Steak House, Coco’s Cantina, The Blue Breeze Inn (neem de Pork Belly Bao), Best Ugly Bagels, Toto’s en Depot. Ten noorden van Auckland is een plaatsje genaamd Kumeu, dit is ook een geweldige plek om heen te gaan voor goed eten. Hier vind je wijngaarden en unieke eetgelegenheden.

Het Northlands gebied helemaal in het noorden van het Noordereiland is de ideale plek voor het groeien van macadamia noten. Je kunt deze kopen bij boerderijen en lokale markten of je kan bij sommige boerderijen zelf de noten plukken. In het noorden is er de mogelijkheid om olijfboomgaarden te bezoeken en te zien hoe olijfolie geperst wordt. Je kan er verschillende soorten olie proeven. Daarnaast vind je hier ook Nieuw Zeeland’s oudste wijngaarden vinden.

Het eten bij McDonalds is natuurlijk niet bijzonder, maar de locatie van deze wel. De McDonalds in Taupo is de enige ter wereld waar je kan eten in een vliegtuig. Het DC3 vliegtuig staat op het terrein van McDonalds en heeft zitplaatsen met tafeltjes. Ook kan je een kijkje in de cockpit nemen.

Zuidereiland

Hou je van lekker eten én fietsen? Dan is de Tasman’s Great Taste Trail iets voor jou! De route verbindt Nelson, Wakefield, Richmond, Motueka en Kaiteriteri. Deze plekken zijn allemaal op de route van Nelson naar het Abel Tasman National Park. De volledige route is 174 km lang maar je kan makkelijk kleinere stukken doen aangezien de route meerdere toegangspunten heeft. Het traject brengt je langs wijngaarden, bierbrouwerijen, heerlijke lokale restaurants en voedselmarkten. Naast genieten van heerlijk eten en drinken rij je door een prachtige omgeving langs de kust.

De meeste mensen die in Nieuw Zeeland zijn geweest kennen Fergburger in Queenstown wel. En waarom? Omdat Fergburger de beste hamburgers ter wereld heeft. Of dat wordt gezegd. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Sommige mensen claimen dat Devil’s burger in Queenstown de beste burgers heeft. Niettemin, Fergburger is een iconisch restaurant in Queenstown en een must visit voor veel toeristen. Er staat dan ook een lange rij voor deze tent op elk moment van de dag. Wist je dat ze zelfs een “queue master” hebben die er voor zorgt dat de rij niet over de weg of voor winkels staat. Mijn favoriete burger: Bombay chicken.

Pies (meat pies) zijn erg populair in Nieuw Zeeland, je kunt ze vinden in supermarkten, cafés en benzinestations. Maar de beste pies zijn in Sheffield. Sheffield is een klein dorpje op de route van Christchurch naar Arthur’s Pass. Het cafeetje heet zelfs “The famous Sheffield pie shop”. Ik stop heir altijd als ik er langs rij en het is elke keer weer heerlijk. Ze hebben een grote variatie aan pies, zowel met vlees, maar ook zoete met fruit. Daarnaast kan je heel goedkoop bevroren pies kopen, heerlijk voor later. Dit café ligt aan de doorgaande weg, dus je hoeft er niet eens voor om te rijden.

Makoha tip:

Bestel Fergburger via de telefoon, je kan je burger dan ophalen zonder in de rij te staan.

BYO restaurants

In Nieuw Zeeland hebben ze een restaurantconcept dat we in Nederland (nog) niet kennen. Bij een BYO (bring your own) restaurant mag je je eigen wijn en/of bier meenemen. Maar er zitten wel wat regels aan vast. Bij de meeste restaurants mag je bijvoorbeeld maar 1 wijnfles per persoon meenemen, de fles moet nog dicht zitten en je betaalt altijd een een klein bedrag voor het openen van de fles. Elk restaurant heeft z’n eigen regels over hoeveel je precies mee mag nemen en wat je moet betalen, dus zorg ervoor dat je dit van te voren weet. 

Dit concept komt voornamelijk voor in restaurants die geen alcohol vergunning hebben en daarom zelf geen alcohol mogen verkopen. In Nieuw Zeeland heb je een speciaal BYO licentie waardoor gasten dus legaal zelf alcohol mee mogen nemen. Maar ook sommige restaurants die wel een drankvergunning hebben staan het toe, dus het is altijd de moeite waard om het even te vragen. Een groot voordeel van een BYO restaurant is dat je een stuk goedkoper uit kan zijn. 

Evenementen

Nieuw Zeelanders zijn trots op hun eten en organiseren daarom veel eet- en drinkfestivals. Populaire festivals op het Noordereiland zijn Taste of Auckland, Visa Wellington on a plate en Whitianga Scallop festival. Op het Zuidereiland heb je het Wild Food Festival, Bluff Oyster festival en Marlborough Food and Wine Festival die erg populair zijn. Lees hier meer over evenementen in Nieuw Zeeland. Er zijn niet alleen grote evenementen, ook veel plaatsen organiseren een wekelijkse lokale markt in de zomer. Deze markten zijn altijd erg leuk met muziek, hapjes en verse producten. 

Booking.com

Post a Comment

You don't have permission to register