Niewste blog posts
Top
Duiken in Nieuw Zeeland

De 5 beste plekken om te duiken in Nieuw Zeeland

Duiken in Nieuw Zeeland

De 5 beste plekken om te duiken in Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland staat niet bekend als een geweldige plek om te duiken, maar waarom niet? Er zijn veel prachtige duiklocaties en zelfs twee plekken die behoren tot de beste van de wereld! In dit blog zal ik meer informatie geven over de geweldige plekken waar je kan duiken in Nieuw Zeeland en waarom je daar zeker heen moet. Hou je niet van duiken, bekijk dan de andere activiteiten in Nieuw Zeeland. Veel van de locaties die hier genoemd worden, zijn bijvoorbeeld ook goeie locaties om te snorkelen of boottochten te maken

1. Northlands

Aan de noord-oostkust van het Noordereiland liggen de Poor Knights Islands. De wateren eromheen staan bekend als de beste plekken om te duiken in Nieuw Zeeland, de Poor Knights Islands zijn ook internationaal erkend als het om duiken gaat! Maar wat maakt deze plek zo speciaal? Het water in dit gebied is een mix van warm en kouder water waardoor er veel verscheidenheid is aan vissen. Er zijn grotten, tunnels en “underwater arches” te vinden. Pijlstaartroggen kunnen hier ook gespot worden tijdens de warmere maanden. Duiken bij de Poor Knights Islands is het hele jaar goed, maar de periode van oktober tot maart wordt gezien als de beste tijd. Voor beginners zowel als ervaren duikers is dit een geweldige plek!

In de wateren rond het Northlands gebied zijn ook drie gezonken schepen te vinden. The Rainbow Warrier ligt in Matauri Bay. Dit schip is het kleinst van de drie, deze is 40 meter lang en ligt op 27 meter diepte. The Tui ligt ook voor de oostkust in de buurt van Tutukaka. Dit schip heeft een lengte van 64 meter lang en ligt op 32 meter diepte. Een duik rond dit schip staat bekend om de grote scholen met Golden Snappers en Jason Mirabilis (slakken) op Hydroïdpoliepen. Het derde schip, The Waikato is het langste schip, deze is maar liefst 113 meter lang. Dit schip ligt op een diepte van 28 meter. Ook dit schip ligt ook aan de oostkust ten hoogte van Tutukaka.

Poor Knights Islands caves

Wil je de Poor Knights Islands liever op een andere manier bezoeken? Deze tour vertrekt vanuit Auckland en brengt je naar de eilanden per boot. Onderweg kan je genieten van het mooie uitzicht en op zoek gaan naar zeedieren. Eenmaal aangekomen op het eiland wordt je met de auto naar de grotten gebracht. Daarna heb je de kans om te kajakken, snorkelen of te SUP-boarden rond het eiland. Lunch is inbegrepen.

Meer informatie

2. Fiordland

Duiken in het Fiordland gebied (in het zuiden van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland) is een unieke ervaring. Het Fiordland gebied, en specifiek Milford Sound staat bekend om het vele regen dat in dit gebied valt. Het is één van de natste plekken ter wereld, dat ook nog eens weinig zonlicht krijgt vanwege de hoge bergen. Het regen dat via de bossen in de zee terecht komt vormt een donkere laag zoet water boven het zoute water van de oceaan. Daardoor leven er vissen en koraal die normaal gesproken erg diep onderwater leven hier meer aan de oppervlakte. Dit geeft je de kans om nieuwe soorten te ontdekken zonder een hele ervaren duiker te zijn. Zo zitten er bijvoorbeeld veel “Red and Black Coral Trees” redelijk aan de oppervlakte, terwijl ze normaal gesproken op een diepte van 100 meter of meer zitten. Ook heb je de kans om bijvoorbeeld dolfijnen, zeehonden, haaien, alen en pijlstaartroggen tegen te komen. Milford Sound en Doubtful Sound zijn de locaties waar je in de Fiordland kan duiken.

Milford Sound boat tour

Liever Milford Sound bewonderen boven water? Deze boottour brengt je langs de mooiste plekjes. Je kan genieten van de hoge bergen, watervallen, de zeehonden en hopelijk andere zeedieren. Geniet van een lunch aan boord terwijl je naar het prachtige fjord kijkt. Na de lunch heb je de optie om het Underwater Observatory te bezoeken, hier kan je de Black Coral Trees en andere vissen zien vanuit een glazen kamer onder water.

Meer informatie

3. Hauraki Gulf

De Hauraki Gulf ligt aan de oostkust van Nieuw Zeeland, ten hoogte van Auckland. Er zijn hier meerdere eilanden waar je heel goed kan duiken. Great Barrier Island is het grootste eiland in deze golf. Dit eiland bestaat voor 70% uit beschermd natuurpark. Duiken rond het eiland wordt gezien als de beste duikplek van de Hauraki Gulf en door sommigen zelfs als één van de beste ter wereld. Dit komt door het goeie zicht en het overvloed aan zeeleven. Ook hier kan je naar scheepswrakken duiken. Sinds 1854 zijn er namelijk 24 schepen rondom het eiland gestrand. Het is ook mogelijk om in dit gebied dolfijnen te zien, lees meer over zeedieren in Nieuw Zeeland.

Andere eilanden in de golf waar je goed kan duiken zijn Little Barrier Island, Hen & chicken Island en Tawharanui Marine Reserve (Goat Island). The Little Barrier Island heeft veel ruige riffen waar veel vissen in leven. Rivierkreeften, Red Moki’s, Painted Moki’s, New Zealand Demoiselle’s en de Blue Maomao maken een bezoek naar deze wateren speciaal. Rondom de Hen and Chicken Islands kan je deze vissen ook vinden. De duiken in dit gebied gaan meestal tot 25 meter diep en over het algemeen heb je een zicht van 10 tot 20 meter. Het Tawharanui Marine Reserve is in 1977 uitgeroepen tot Nieuw Zeeland’s eerste mariene reservaat. De makkelijkheid van het bereiken van de big Snapper en de Blue Maomao maakt duiken hier speciaal, ze zitten namelijk dichtbij de kust. Hierdoor is dit ook een ideale plek voor beginners. 

Kaikoura dolphin watching tour

Deze tour brengt je naar de Hauraki Gulf om de zeedieren te bewonderen vanaf de boot. Ga op zoek naar Orka’s, Tuimelaars (Bottlenose Dolphins), Brydevinvissen (Bryde’s Whales), gewone dolfijnen en bijzondere zeevogels. Deze boot is ook een geregistreerd onderzoeksschip dus tijdens deze tour zal je bijdragen aan de wetenschap. Ook mag deze boot daardoor dichter bij de zeedieren komen.

Meer informatie

4. Bay of Plenty

Aan de kust van de Bay of Plenty op het Noordereiland van Nieuw Zeeland heb je ook goeie duiklocaties. Misschien heb je al van White Island gehoord, hier bevindt zich de enige actieve zeevulkaan van Nieuw Zeeland. Maar wat veel mensen niet weten is dat er ontzettend mooi gedoken kan worden. Er is een grote diversiteit van verschillende zeedieren, je kan hier veel inheemse vissen vinden, maar ook pijlstaartroggen, zeehonden en schildpadden. Naast verschillende zeedieren bekijken kan je ook de vulkaanopeningen onder water bewonderen. Er zijn maar liefst 9 duikplekken in dit gebied, genoeg te zien dus!

Whale Island ligt iets zuidelijker dan White Island maar nog steeds langs de kust van de Bay of Plenty. Whale Island heeft een overvloed aan schoolvissen zoals de blauwe Maomao en Nieuw Zeelandse Demoiselles, Koheru en de Kingfish. Het is een erg kleurrijk rif door een grote variatie aan gekleurde sponsen. Op het eiland zelf leven de kleine blauwe pinguïns en Nieuw Zeelandse zeeberen, deze kan je dus ook in het water tegen komen.

Volcano Bay of Plenty

Als je het leuk vindt om de vulkaan van boven te bekijken is deze helikoptertour iets voor jou. De Whakaari/White Island vulkaan is één van de actiefste vulkanen van Nieuw Zeeland. Bewonder het maan-achtige terrein, stomende kraters, zwermen zeevogels en zwavelgele landschappen. Tijdens deze vlucht zal je naast mooie fotomomenten ook veel leren van de lokale gids.

Meer informatie

5. Kaikoura

In mijn blog over zeedieren in Nieuw Zeeland leg ik uitgebreid uit welke dieren je in Kaikoura kan zien vanuit een boot en vanaf het land, maar je kan er ook duiken. In dit gebied zijn kelpbossen en kalksteen riffen te zien, ze worden bewoond door octopussen, rivierkreeften, sponzen en ongewervelde zeedieren. Ook is het mogelijk om hier met wilde zeerobben te duiken.

Whale Kaikoura

Kaikoura is de enige plek ter wereld waar je gigantische potvissen kan zien tijdens een tour. De potvissen kunnen het hele jaar door gespot worden aan de kust voor Kaikoura. Tijdens de wintermaanden (juni – augustus) kunnen de Bultrugwalvissen, Grienden (Pilot whales), Blauwe walvissen en Zuidkapers ook worden gezien in dit gebied. Tijdens deze tour kan je ook dolfijnen, zeehonden en Albatross vogels zien.

Meer informatie

Duikscholen

Dive! Tutukaka: Poor Knights Islands.

Dive the five: Poor Knights Islands, The Rainbow Warrior, The Tui & The Waikato.

Descend: Milford Sound

Fiordland Charters: Doubtful Sound

New Zealand Diving: Great Barrier Island, Little Barrier Island, Hen & Chicken Islands, Tawharanui Marine Reserve, The Poor Knights Islands, White Island, The Tui, The Waikato

Dive Whakatane: Whale Island

Dive Kaikoura: Kaikoura

Post a Comment

You don't have permission to register